2024.03.28, Csütörtök
Új körforgalom nyílt a négysávosodó 8-as úton
(a NIF korábbi fotója a várpalotai elkerülő útról)

Új körforgalom nyílt a négysávosodó 8-as úton

NIF Zrt.

2017.07.17. 11:32 - Hegedűs Gergely

A várpalotai elkerülő út 9 kilométert érintő fejlesztése mindkét szakaszon az ütemterv szerint halad.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Várpalotát elkerülő út építése, melynek kivitelezést a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. konzorciuma végzi – adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő. A Székesfehérvár, illetve Veszprém felől érkezők hétfőtől használhatják a több ütemben megépülő új pétfürdői csomópont elkészült körforgalmát, és az ahhoz kapcsolódó utakon keresztül érhetik el a meglévő 8-as számú főutat.

Várpalota a 8-as út Székesfehérvár és Veszprém közötti szakaszán fekszik, ez a 28,8 km-es útvonal a tervek szerint 2018 végére válik teljes egészében kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá. Ezen belül a várpalotai elkerülőt várhatóan 2018 márciusától használhatják az autósok.

Az együttesen 9 kilométer érintő várpalotai útfejlesztés két, egymással párhuzamosan futó ütemben zajlik. Az I. ütem a Várpalotától délre eső területeket érinti, itt a NIF jelentése szerint befejezték a közműkiváltási munkálatokat, és május végére elkészült a 7204 jelű Várpalota – Nádasdladány összekötő út különszintű csomópontja is. Itt aszfaltozási, hídépítési és árokburkolási munkálatokat végeznek, zajlik a tereprendezés, a füvesítés a különböző szakaszokon, és elhelyezik a szalagkorlátokat is.

A II. ütemben a várostól délnyugatra eső területeket fejlesztik. Itt többek között az aszfaltozási munkálatokat, valamint a Pétfürdői csomópont vasbeton hídjának építési munkáit végzi a kivitelező, dolgoznak a közúti felüljárók felújításán is, még tartanak a közműkiváltási munkálatok is.

A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg, a kivitelezés nettó költsége 21,84 milliárd forint az I. ütemnél, 6,23 milliárd forint a II. ütem esetében.

Galéria

Subterra-Raab Kft.Útépítésépítőipari cégek8-as főútVárpalotaPannon-Doprastav Kft.Dömper Kft.

Hírlevél

Hirdetés