2024.03.29, Péntek
A Hódút fejezi be a Tisza-tó körüli kerékpárutat

A Hódút fejezi be a Tisza-tó körüli kerékpárutat

mti, magyarepitok.hu

2017.11.22. 11:57 - Hegedűs Gergely

A Poroszló és Tiszafüred közötti 9 kilométeres szakasz építése tavasszal indul, a tervek szerint 2019 nyarára készül el, menetesítve a bicikliseket a 33-as út veszélyeitől. A projektben 273 méter hosszú, konzolos tartószerkezeten nyugvó átkelőt építenek.

Hirdetés

A napokban lezárult közbeszerzési eljáráson négy ajánlattevő közül a Hódút Kft. nyerte el a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megépítésére kiírt közbeszerzést. A hír Révész Máriusz, kerékpározásért felelős kormánybiztos szerdán a fejlesztés helyszínén közölte.

Beszámolójából kiderült, a kivitelezés jövő tavasszal kezdődik, az új út a tervek szerint 2019 nyarára készül el. Ezzel a projekttel teljesen körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó. A 9 kilométeres szakasz hazai költségvetési forrásból, mintegy nettó 3,1 milliárd forintból épül meg.


Dobogós helyen állunk Európában

A politikus hozzátette, a Tisza-tó töltéséről ez évtől kitiltott autóforgalom hozadékaként

a kiskörei vízlépcsőnél október végéig 30 ezer kerékpárost regisztráltak, mely 50 százalékos növekedést jelent 2016 egészéhez képest.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a tájékoztatón hangsúlyozta, ma Magyarországon több millió ember kerékpározik, Dánia és Hollandia után ebben a mutatóban lakosságarányosan a dobogó harmadik fokán állunk Európában.
 

Folyót, patakokat és csatornát is átível majd az új út

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy 9135 méteres szakasz teszi teljessé a Tisza-tó körüli kerékpárutat, ami a Poroszló, Sarud, Kisköre, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred útvonalon, a tó körüli töltésen fut. A mostani fejlesztéssel a körút hossza 65 kilométeres lesz,

az új szakasz a nagyforgalmú 33-as út veszélyeitől mentesíti a bicikliseket.

A közbeszerzés adatai szerint a felépítendő kerékpárút Poroszlónak a Tisza-tó felőli részétől indul. Ezt követően az Eger, Szomorka patakon, valamint a Tisza-folyón, Öblítő csatornán kialakított műtárgyakon, továbbá a Debrecen-Füzesabony és a Karcag-Tiszafüred vasútvonalon keresztül a Tiszafüreden fekvő Arad utcáig tart.

A szerdai eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az EuroVelo 11 hálózatba csatlakozó kerékpárút kialakítása során a 33-as főút Tisza-hídja mellé egy 273 méter hosszú, új, konzolos tartószerkezeten nyugvó átkelőt építenek. A projekt része továbbá két vasúti kereszteződés megépítése is.

Hódút Kft.ÚtépítésTiszafüredkerékpárútPoroszló

Hírlevél

Hirdetés