2024.03.29, Péntek
Két újabb Duna-híd épülhet, tovább nyúlik Győr elkerülő útja
Korábbi hídépítés a Mosoni-Dunán - fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Két újabb Duna-híd épülhet, tovább nyúlik Győr elkerülő útja

magyarepitok.hu

2018.11.20. 09:39 - Hegedűs Gergely

Kiderült, ki tervezi a Győrt Szlovákiával összekötő főút fejlesztését; a projekt a 813-as főút meghosszabbítását is megcélozza.

Hirdetés

A zalaegerszegi székhelyű Pannonway Építő Kft. készíti elő a 14-es főút szlovák határ és a 813-as út közötti szakaszának a fejlesztését. A 14-es főút Győrből északra haladva vezet át a Felvidékre, míg a 813-as út Győr keleti elkerülőjeként épült meg, befejező szakaszát a Hódút és a Strabag márciusban adta át.

A 813-as márciusban átadott befejező szakasza - fotó: Dernovics Tamás


A beruházó NIF Zrt. hirdetménye szerint a nyertes feladata a fejlesztéshez szükséges tanulmányterv, környezeti hatástanulmány elkészítése (N2000 hatásbecsléssel együtt), valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése.

A teljes szakaszon vizsgálni szükséges a meglévő 14-es főút fejlesztésének a lehetőségét, valamint az új nyomvonalon történő kialakítást is, ideértve a meglévő Duna híd bővítésének, illetve új Duna híd építésének lehetőségét is.

A tanulmánytervnek valamint a környezeti dokumentációnak tartalmaznia kell a Győr leendő északnyugati elkerülő utját is. Ez a szakasz a 813-as főút az M1-es autópálya, a 85-ös főút, valamint az M85-ös autóút között teremt majd kapcsolatot.


A Rábcán is új híd épül

A tervezés során figyelembe kell venni a térség meglévő és tervezett (Győr-Vámosszabadi) kerékpárúthálózati elemeit, különös tekintettel az EuroVelo hálózatba tartozó szakaszokat.

Az aláőbbi tervezési szakasz hosszokat kell figyelembe venni:

  • 14-es főút: Győr, keleti elkerülő (813-as) és az országhatár közötti szakasz egy hozzávetőlegesen 6 km-es országos főút;
  • 813-as főút (Győr északnyugati elkerülő): Győr keleti elkerülő (813-as főút) és az M1-M85-85 közötti szakasz egy hozzávetőlegesen 11 km-es újonnan kiépülő országos főút;
  • a Győr és Vámosszabadi között hozzávetőlegesen 4 km új kerékpárút;

A tervezésnél figyelembe kell venni az alábbi műtárgyakat:

  • a szlovák határnál fekvő medvei Duna-híd a 14-es főúton;
  • a Győr északnyugati elkerülőjére tervezendő Mosoni-Duna híd;
  • a szintén ugyanide tervezendő Rábca-híd.
Útépítésépítőipari cégek813-as úttervezésPannonway Építő Kft.

Hírlevél

Hirdetés