2024.04.25, Csütörtök
Így mentesült az Eszterházy-kastély bejárata a teherautóktól
Fotó: NIF Zrt.

Így mentesült az Eszterházy-kastély bejárata a teherautóktól

magyarepitok.hu

2019.02.21. 14:12 - Hegedűs Gergely

Az osztrák határnál kilépő forgalom mostantól el tudja kerülni a kastélyt, a Swietelsky kerékpárutat és zajvédőfalat is kivitelezett.

Hirdetés

Csütörtökön átadták a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében létrejött új elkerülő utat Fertődön.  A beruházásban a Béke uta-Szabadság utca kereszteződést (a kép jobb alsó részében) kötötték össze az Ausztriába vezető, 8531-es jelű Pomogyi úttal.

A nettó 850 millió forintos munkában 700 méteres útszakasz épült ki a 8518-as úton, melynek mindkét vége körforgalmat kapott.


A Gránátos ház helyzete is javul

A beruházó NIF Zrt. közleményéből kiderült, az új útnak köszönhetően az Esterházy-kastély környezete mentesült a nehézgépjármű forgalomtól, így csökken a zaj- és légszennyezettség. Emellett megvalósulhat a Gránátos ház közvetlen összeköttetése a főépülettel, amit az eddig használt (most kiváltott) Haydn út elvágott a kastélytól.

A NIF Zrt. fotója az átadóról


A körforgalmak térségében 370 méter kerékpárút és 26 méter járda is épült. Az északi körforgalom térségében 152 m zajvédő fal is létesült. Ezen kívül ki kellett alakítani két buszöblöt és egy gyalogátkelőhelyet, a hozzájuk kapcsolódó közvilágítással.


Új városközpont épülhet Fertődön

Az átadón Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere hangsúlyozta, a város szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a határnál kilépő forgalom el tudja kerülni mostantól a települést. „Régóta dédelgetett álmunk, hogy itt a beruházás helyszínén egy új városközpontot hozzunk létre a jövőben, melynek elengedhetetlen feltétele ennek az útnak a megépítése” – tette hozzá.

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a kiemelte, Fertődön és környékén több kerékpárút fejlesztés is zajlik jelenleg. „Így a beruházás nem csak közútfejlesztést foglalt magába, hanem a meglévő úthálózathoz kapcsolódva kerékpárút is épült.”

Swietelsky Magyarország Kft.ÚtépítésútépítésFertőd

Hírlevél

Hirdetés