2024.04.20, Szombat
Elrajtolt az osztrák-magyar kapcsolatot javító útfejlesztés
Fotók: NIF Zrt.

Elrajtolt az osztrák-magyar kapcsolatot javító útfejlesztés

magyarepitok.hu

2019.06.14. 09:38 - Hegedűs Gergely

A Locsmánd és Zsira közötti beruházás mellett számos projekt van folyamatban az osztrák-magyar határátkelők fejlesztése érdekében, ötmilliárdos összértékben.

Hirdetés

Elkezdődött a magyarországi Zsira település és az osztrák oldali Locsmánd összeköttetését biztosító út felújítása, melyet az Orinoco ’2002 Kft. kivitelez. A projekt indulásáról Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtótájékoztatót.

A Magyarország északnyugati határán húzódó közút Zsira belterületén kap fejlesztést, mintegy 2 kilométeren. A beruházás során felújítják az út melletti csapadékvíz elvezető rendszert is, gyalogos átkelőt létesítenek.


Nem mindegy, mi fogadja az érkezőket

A projekt előzménye, hogy tavaly júniusban az osztrák oldalon átadták a locsmándi fürdőt elkerülő 2 kilométeres utat, ami csatlakozott a zsirai elkerülő úthoz, amivel egy új közúti kapcsolat jött létre a két ország között. Az osztrák oldalon történt csatlakozás miatt a mostani projektben az államhatár térségben a zsirai elkerülő út utolsó 40 méteres szakaszát korrigálni kell.

A sajtótájékoztatón Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, 165 millió forintból a teljes főutca megújul és a vízelvezetés is elkészül. Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere kiemelte: az ország egyik nyugati kapujában nem mindegy, hogy mi fogadja az ide érkezőt.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a projekt aktuális munkával kapcsolatban elmondta: a kivitelező jelenleg a vízelvezető rendszer tisztítását, rendezését végzi, megkezdődött a burkolt árok javítása, valamint az útszegélyek bontása és újraépítése is.


Történelmi kapcsolatok élednek újjá

A térségben ezen a projekten kívül számos magyar-osztrák projekt van folyamatban új határátkelők létesítése érdekében. Összesen közel húsz kilométernyi út épül vagy újul meg mintegy ötmilliárd forintból. Bár 2007 óta elvileg bárhol átléphető az osztrák-magyar határ, kiépített, korszerű átkelő csak kevés van, ezt orvosolják a most induló beruházások.

A fejlesztésekben

  • Kőszeg és Rőtfalva,
  • Várbalog és Féltorony,
  • valamint Fertőrákos és Sopronpuszta között is újraindul a közlekedés, melyet a Trianon után keletkezett határok szüntettek meg.
ÚtépítésútfelújításLocsmándZsirahatárátkelőNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Orinoco 2002 Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés