2024.04.19, Péntek
Völgyhíddal épül ki egy Vas megyei kisváros elkerülője
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Völgyhíddal épül ki egy Vas megyei kisváros elkerülője

magyarepitok.hu

2019.12.04. 13:42 - Hegedűs Gergely

A projektben a 74-es főutat és a 8-as főutat köti össze egy 4,5 kilométeres, kétsávos út, az M9-es korábbi nyomvonaltervét követve

Hirdetés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a TED-en közzétette a 74-es főút vasvári elkerülő szakaszára vonatkozó közbeszerzést. A nyertes feladata a projekt előkészítése lesz többek közt az alábbiak által:

  • Előzetes Vizsgálati Dokumentáció (EVD),
  • engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére,
  • továbbá építési engedély megszerzése.

A Vas megyei település a 8-as főút és a 74-es találkozásánál fekszik, az új út Vasvár elkerüléséve teremti majd meg a két főút összeköttetését.

A kiírás alapján az elkerülő tervezésénél az M9-es tervezett nyomvonalát használják, az út kétsávos lesz, és keleti irányból kerüli ki Vasvárt.


Egy vasút feletti híd is kiépül a projektben

Az új nyomvonal a 74-es főút 71. kilométerszelvényének környezetéből indul (a Vasvár Vaskapu bekötőútjánál, a városhatártól 1 kilométerre), és a 8-as főút 143+042 kilométerszelvényénél (nagyjából Vasvár és Alsóújlak között félúton) csatlakozik utóbbi főúthoz. Mindkét végén szintbeni csomópont épül ki. A 4,5 kilométeres új út kivitelezésénél az alábbi feladatokat is meg kell oldani:

  • a 7361-es közút keresztezése közúti csomóponttal;
  • a Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal keresztezése különszintű átvezetéssel;
  • a terepadottságok miatt egy mintegy 162 méter felszerkezeti hosszúságú, négytámaszú völgyhídon kell átvezetni az elkerülő pályáját a 8-as főútnál kiépülő csomóponthoz.
ÚtépítéstervezésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Vasvár74-es főút8-as főút

Hírlevél

Hirdetés