2024.03.29, Péntek
Rövid időn belül bezárul a Tisza-tó körüli bringakör
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rövid időn belül bezárul a Tisza-tó körüli bringakör

MTI

2020.05.06. 10:33 - Almási Krisztina

A Hódút kivitelezésében egy Tiszán átívelő kerékpáros híd is épül, a kerékpárút pedig illeszkedik majd az EuroVelo hálózatába.

Hirdetés

A terveknek megfelelő ütemben halad, így várhatóan nyárra elkészül a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpárút, ezzel pedig lehetővé válik a Tisza-tó kerékpárral történő biztonságos megkerülése. Miután júniusban átadják majd a Tiszafüredig vezető 6,5 kilométeres kerékpárutat, bezárul a tó körüli bringás kör - tájékoztatta az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AOFK) az MTI-t.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a Hódút Kft. végzi a kivitelezési munkálatokat nettó 3,1 milliárd forintból. A fejlesztés akutális állásról legutóbb két hónapja számoltunk be, amikor már a Poroszló és Tiszafüred közti kerékpárút műtárgyai szerkezetkész állapotba kerültek.

A projektben megfelelően halad a Tisza-tó fölötti kerékpáros hidak építése Poroszló és Tiszafüred között. A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át.

A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

A projekt leglátványosabb eleme a Tiszán átívelő kerékpáros híd. Az átkelő hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia.


A kerékpárút az EuroVelo-hálózat része lesz

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad.

Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

A térség szempontjából hiánypótló fejlesztésről van szó, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tározó körül kerékpározók száma, amely 2019-ban elérte az 58 ezret.

ÚtépítésHódút Kft.TiszafüredPoroszlókerékpárútTisza-tóNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés