2024.04.20, Szombat
Nagyléptékű útfelújítás valósul meg Szeged városrészeiben
Illusztrációk: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Nagyléptékű útfelújítás valósul meg Szeged városrészeiben

magyarepitok.hu

2020.06.26. 14:59 - Gyöngyösi Klaudia

A két városrészben a kerékpáros és közösségi közlekedést kiszolgáló infrastruktúra elemek fejlesztését a Délút Kft. végzi.

Hirdetés

A Délút Kft. munkájával újulnak meg Újszeged és Tarján közösségi közlekedési létesítményei és kerékpáros infrastruktúra elemei – nyilatkozta lapunknak a vállalat.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem” tárgyú projekt keretein belül valósítja meg.

A fejlesztés során négy alprojekt valósul meg több mint bruttó 1,4 milliárd forintból, melyből a Délút Kft. szerződéses állománya két alprojektre szól, összesen nettó 575 millió forint összegből.

 

 

A cél a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése

"Szegeden igen magas a kerékpárral közlekedők és a közösségi közlekedést használók aránya, ezek mellett pedig a gyalogos közlekedés is magas arányt képvisel” – mondta el Balog Péter a Délút Kft. képviseletében.

A két alprojekt célja a két városrészben a kerékpáros és közösségi közlekedést kiszolgáló infrastruktúra elemek fejlesztése.

Ennek érdekében:

  • Újszegeden megújul a Temesvári körút – Népkert sor – Bérkert utca csomópont,
  • felújítást kap a Temesvári körúti kerékpárút,
  • új kerékpárút épül a Székely soron,
  • 9 darab buszmegálló átépül bazaltbeton burkolattal,
  • továbbá a Bérkert sor – Fő fasor – Derkovits fasor vonalon, valamint a Thököly és Katalin utcákon kerékpáros nyomok és forgalomtechnikai módosítások kerülnek kialakításra.


Tovább növekedhet a fenntartható közlekedés Szegeden

Tarján városrészben a fejlesztéseknek köszönhetően javul a Rózsa utca – Csongrádi sugárút, valamint a Rózsa utca – Retek utca – József Attila sugárút csomópontok kerékpározási lehetősége.

„Ennek érdekében kerékpáros nyomvonal-korrekciók, szegélyépítések, valamint a jelzőlámpás irányítás megújítása valósul meg” – fejtette ki Balog Péter.

 

 

„Mindezek mellett a Rózsa utca – Retek utca – Szamos utca – Lugas utca nyomvonalon kerékpársávok és kerékpáros nyomok kerülnek kijelölésre. Ahol a burkolat állapota nem megfelelő, ott kopóréteg cserék is megtörténnek és jelentős szakaszokon az útburkolatot is szélesítik” – tette hozzá.

Létrejönnek új Tempo 30 övezetek (ahol az autók maximum sebessége 30 km/h lehet – a szerk.) Tarján belsejében, továbbá a Budapesti körúton a trolibusz és autóbusz közlekedést támogató beavatkozások történnek meg új buszsáv kialakításával és a burkolat szélesítésével.

Megújulnak a buszmegállók és a Csillag téri körforgalom is.

A projektek megvalósulása után Szegeden tovább növekedhet a fenntartható közlekedési módokat használók aránya, továbbá javul a közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra szolgáltatási színvonala és fokozódik a biztonságos közlekedés lehetősége is.

 

Már elkezdődtek a munkálatok

„A Délút Kft. generálkivitelezőként, illetve az útépítési munkarészek kivitelezésében vesz részt. A projektben emellett több helyen a közvilágítás is átalakításra kerül, ahol kis- és középfeszültségű földkábeleket kell kiváltani. Továbbá 4 darab jelzőlámpás csomópont forgalomirányítási rendszere is megújul. A munkálatok június elején kezdődtek meg és egészen év végéig ki fognak tartani” – fejtette ki részletesen Balog Péter.

A munkavégzés mindkét városrész esetében nagyforgalmú útvonalak mentén és csomópontokban valósul meg, így a szakembereknek különös figyelmet kell fordítani a folyamatos közlekedési lehetőségek fenntartására.

Ezeken az útvonalakon fontos közösségi közlekedési viszonylatok is találhatók.

Számos helyen érintettek lesznek a járdák és az amellett futó kerékpárutak, így a munkavégzés ideje alatt gondoskodni kell a mindenki számára optimális terelési útvonalak kijelöléséről is.

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.SzegedÚjszegedTarjánútépítéskerékpárút

Hírlevél

Hirdetés