2024.04.20, Szombat
M85-ös: körforgalmú csomópont építkezésén dolgoznak Fertődendréden
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M85-ös: körforgalmú csomópont építkezésén dolgoznak Fertődendréden

nif.hu, magyarepitok.hu

2020.07.10. 10:54 - Szabó Ákos

Több mint 60 kilométernyi 2x2 sávos autóút készül el az ország északnyugati sarkában: a projekten a Strabag, az EuroAszfalt, a a SWIETELSKY, a Betonútépítő, a Dömper, a Subterra-Raab és a Pannon-Dobrastav is dolgozik.

Hirdetés

Az országos gyorsforgalmi úthálózat és Sopron közötti négysávos összeköttetést megeremtő M85-ös projektjében már jelentősen előrehaladt a munka: épülnek az átkelők és hidak, zajlik az aszfaltozás és a csomópontokon, illetve a környező utakhoz kiépülő kapcsolatokon is dolgoznak. Most is egy ilyen projektről érkezet hír, Fertőendréd térségéből.

A két város közötti 57,45 kilométer kivitelezése az alábbi alprojektekben zajlik:

  • a Csorna és a Fertőd-Endrédmajor csomópont közötti 20,05 kilométert a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Belfry PE Kft. konzorciuma kivitelezi (I. szakasz);
  • a Fertőd-Endrédmajor csomópont és Nagylózs közötti 15,6 kilométeren az EuroAszfalt Kft., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a Betonútépítő Zrt. társulása építkezik (II. szakasz);
  • a Nagylózs és Sopron-kelet közötti 15,4 kilométeren (III. szakasz) pedig a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alakítja ki az új utat, akárcsak a Sopron-kelet és a Fertőrákos csomópont közötti 6,4 kilométeren is (IV. szakasz).

 

 

Közel 800 méteres alagút is épül

Emellett pedig már a projekt a fertőrákosi csomópont és a soproni országhatár közötti szakaszának munkálatai is elrajtoltak: itt, nem csak maga az M85-ös épül (egy 780 méter hosszú alagúttal), hanem Sopron északnyugati elkerülője és több más útszakasz is a beruházás része, melyet a Dömper és a Subterra-Raab itt a Pannon-Dobrastav Kft.-vel közös konzorciumban végez el.

 

A munka nem zavarja a 85-ös főút forgalmát

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF). a napokban adta hírül, hogy Endrédmajornál már elkészült az a terelőút, ami lehetővé teszi egy körforgalamú csomópont építkezését a 8648-es út és a 85-ös főút csatlakozásánál. Ez vezet majd az M85 autóút majdani Fertőendréd csomópontjához, mely a Fertőendrédi Komposztáló telep szomszédságában található.

A munkák szervezése lehetővé tette, hogy a nagy forgalmú 85-ös főúton folyamatosan 2x1 sávon haladhassanak az autósok. Az újonnan kialakított terelőútra hétfőn vezették át a forgalmat.

ÚtépítésM85-ösStrabagBelfry PE Kft.EuroAszfalt Kft.Swietelsky Magyarország Kft.Betonútépítő Zrt.Dömper Kft.Subterra-Raab Kft.Pannon-Doprastav Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)útépítés

Hírlevél

Hirdetés