2024.04.19, Péntek
Folyammenti kerékpárút épül Komárom közelében
Illusztráció

Folyammenti kerékpárút épül Komárom közelében

magyarepitok.hu

2020.08.20. 07:19 - Szabó Ákos

Dunaalmás és Neszmély között 7,5 kilométeres, a Duna közelében futó pálya építkezéséhez keresik a kivitelezőt.

Hirdetés

Az európai turista kerékpárút-hálózat, az Eurovelo 6-os vonalának 7,5 kilométeres szakaszát fejlesztik és építik ki Komáromtól keletre – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában zajló projektben részben önálló vezetésű kerékpárúttal, részben pedig a meglevő utak felhasználásával, biciklisbarát szakaszokkal kötik össze Dunaalmást Neszméllyel. A projektre nemrég írták ki a pályázatot, amire várják az útépítőcégek jelentkezését.

 

A beruházás által érintett terület

A fejlesztésben elkészülő nyomvonal a Dunaalmás almásfüzitői közigazgatási határától indul majd kelet felé haladva a MÁV 4-es vasúti vonalát új kiépítésű, sorompós átkelővel keresztezi, aztán a 10-es főút keresztezését követően a főút mellett halad. A nyomvonal ezután az 1129-es utat, majd a 10-es főutat keresztezi és itt csatlakozik a helyi közúthoz. A kerékpárosokat ismét átvezetik majd a 4-es vasúti vonalon – ezúttal egy már használatban lévő, fénysorompóval biztosított átkelőn, majd a pálya mellett visz tovább az útjuk, annak Duna felőli oldalán.

 

Két híd is épül

Ezt követően vegyesforgalmú útként készül el a következő szakasz (a helyszínen található ingatlanok jobb megközelítése érdekében), majd a kerékpárút neszmélyi szakaszon a Vízimolnár utca meglévő, részben felújítandó burkolatán halad tovább. A Vízimolnár utcából keleti irányba fordul és ismét a vasútvonallal párhuzamosan halad annak Duna felöli oldalán, önálló kerékpárútként, a Neszmély Hajó-Skanzenig.

A projektben két helyen hidat is építenek:

  • az út Dunaalmás közigazgatási területén szeli át az Izsán árkot, 5,5 méter hosszú, szabad nyílású, vasbeton szerkezetű, vegyes használatú közúti híddal;
  • illetve Neszmély közigazgatási területen keresztezi a Nyáraska-patakot 5 méter hosszú, szintén szabad nyílású és vasbeton szerkezetű kerékpáros híddal.
ÚtépítéskerékpárútNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)DunaalmásNeszmély

Hírlevél

Hirdetés