2024.03.29, Péntek
Negyedszázada várt hídbővítés valósult meg az osztrák határ közelében
Fotó: MTI

Negyedszázada várt hídbővítés valósult meg az osztrák határ közelében

mosonvarmegye.hu, MTI

2020.08.05. 07:43 - Hegedűs Gergely

A beruházásra a megnövekedett forgalom miatt volt szükség a Lajta felett átívelő hídon.

Hirdetés

Átadták a kiszélesített Lajta-hidat Mosonmagyaróváron. A Lajta folyó felett ívelő hidat a megnövekedett forgalom miatt szélesítette ki a város 600 millió forintból. A tavaly ősszel elkezdett beruházást a Kútház Építőipari Kft. kivitelezte.

A mosonvarmegye.hu cikkéből kiderült, a fejlesztést a megnövekedett forgalom indokolta: az új lakóterületek kialakítása miatt egyre gyakrabban alakultak ki torolódások a hídnál.

A híd eredeti szélessége 5,3 méter volt, ezt növelték 14 méterre. A szélesítést követően az új keresztmetszet kétszer négy méteres pályaszélességgel vezeti át a közúti forgalmat. A két forgalmi sáv mellett mindkét oldalon kerékpáros és gyalogos konzolt is kialakítottak.

A híd két végén a csatlakozó utakat is kiszélesítették a hídon való átvezetés érdekében, ezzel együtt a híd közvilágítását is megvalósították.


Hosszú évek óta tárolja az acélszerkezetet az önkormányzat

Az ünnepélyes átadáson Bella Tamás, a kivitelezést végző Kútház Kft. ügyvezetője felidézte, huszonöt évvel ezelőtt szintén részt vett az eredeti híd építésében. "Előremutató elgondolás volt az önkormányzat részéről, hogy az akkor még szinte teljesen lakatlan területet ezzel a híddal összekösse a városközponttal" - fogalmazott a vezető. Hozzátette, már 1995-ben is tervben volt a későbbi kétsávosra bővítés. Az ehhez szükséges acélszerkezetet azóta tárolta az önkormányzat.

Az eseményen dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. Úgy fogalmazott, nagy szükség volt erre a fejlesztésre, hiszen huszonöt év alatt rengeteget fejlődött a város, nélkülözhetetlenné vált ez a beruházás. Dr. Árvay István polgármester elmondta: a kétsávossá bővítés tervei már 2006-ban elkészültek, ám a megvalósításra eddig várni kellett.

A polgármester hangsúlyozta: az elmúlt harminc év alatt ez volt a város önkormányzatának legnagyobb saját beruházása és büszke arra, hogy erre képesek voltak.

A szalagátvágás után a hagyományoknak megfelelően egy söröshordó átgurításával avatták fel a Lajta-hidat.

ÚtépítéshídépítésLajtaMosonmagyaróvárépítőipari cégekKútház Építőipari Kft.

Hírlevél

Hirdetés