2024.04.20, Szombat
Rekordidő alatt épült kerékpárút az ásotthalmi magyar-szerb szakaszon
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Rekordidő alatt épült kerékpárút az ásotthalmi magyar-szerb szakaszon

magyarepitok.hu

2020.09.30. 07:30 - Gyöngyösi Klaudia

A 7 km hosszú kerékpárutat 2 hónap alatt sikerült megépítenie a kivitelező RMB-Transz Kft.-nek.

Hirdetés

Lezárult az ásotthalmi kerékpárárút műszaki átadás-átvételi folyamata. A szakasz a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalom és az Ásotthalom–Backi Vinogradi magyar-szerb határátkelőhely között épült meg, mintegy 7 kilométer hosszan.

 

A megrendelő és beruházó Ásotthalom Község Önkormányzata, míg a generálkivitelezési és útépítési munkákat az RMB-Transz Kft. végezte el.

A projekt az Európai Bizottság IPA Előcsatlakozási Támogatási Eszközével valósult meg, nettó 992 ezer euró értékben. Ez a támogatási konstrukció az Európai Unió egyes tagállamainak, illetve az Európai Unióval előcsatlakozási tárgyalásokat folytató országok közös fejlesztési projektjeinek biztosít beruházási forrásokat.

 

Biztosított a turisztikai attrakciók megközelítése

A projekt célja az Ásotthalom és Mórahalom környéki turisztikai attrakciók kerékpáros megközelítésének biztosítása a magyar-szerb határ menti kerékpáros közlekedési kapcsolatok fejlesztésével.

 

A kerékpárút megépülésével a magyar oldalon a határtól immár biztonságosan lehet eljutni kerékpárral Ásotthalomra, illetve Mórahalomra, továbbá egy hosszabb kerékpáros út során Szeged és Baja felé is.

A fejlesztéssel tovább bővülnek az aktív kikapcsolódást kedvelők és keresők turisztikai lehetőségei is.


Jelentős földmunkával járt a projekt

A projekt során több 1000 négyzetméteren különböző területelőkészítési feladatokat kellett elvégezni, mint például növényirtás és alkalmatlan altalaj eltávolítása. A kerékpárút a teljes szakaszon 1-1,5 méter magas töltésben halad, így a földmunka jelentős volt.

A pályaszerkezet 20 centiméter zúzottkő útalap és 6,5 centiméter aszfaltréteg alkalmazásával épült meg. A forgalomtechnika részeként terelővonalakat is felfestettek, az 5511-es jelű Mórahalom–Ásotthalom összekötő út keresztezésénél pedig LED-es figyelmeztető táblákat és napelemes világítótesteket is kihelyeztek.

 

A kivitelező cég úgy informálta lapunkat, hogy a projekt legnagyobb kihívása a rendelkezésre álló rövid határidő volt, mely teljesítéséhez a szakembereknek olykor rendkívüli haladási ütemeket kellett produkálni.

A 7 kilométeres kerékpárutat így a kezdeti területelőkészítési munkáktól egészen a műszaki átadás-átvételig 2 hónap alatt sikerült megépítenie a kivitelező RMB-Transz Kft.-nek.

Galéria

ÚtépítésRBM-Transz Kft.építőipari cégekkerékpárútútépítésturizmus

Hírlevél

Hirdetés