2024.04.23, Kedd
Kerékpársávval épül Miskolc különleges hídja (képekkel)
Látványterv: NIF Zrt.

Kerékpársávval épül Miskolc különleges hídja (képekkel)

magyarepitok.hu

2021.02.22. 12:27 - Kolinek Nóra

Jó ütemben halad a Miskolc közlekedését komplexen érintő beruházás kivitelezésével a HE-DO a Speciálterv dokumentációja alapján.

Hirdetés

Újabb fontos szakaszához érkezett a tehermentesítő út és az Y-híd építése Miskolcon – derül ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményéből. Ahogy azt már korábban is megírtuk, az egész város közlekedésére kiható komplex beruházás kivitelezését a HE-DO Kft. végzi a Speciálterv Kft. munkájával elkészült tervek alapján.

A projekt keretében megépülő a Martinkertváros felé vezető „Y” alakú híd lehetővé teszi, hogy az ott élők gyorsabban juthassanak el a belvárosba, és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is.

 

Fotók: NIF Zrt.

 

Az utóbbi idők legkomplexebb Miskolcot érintő infrastrukturális beruházása az Y-híd építése, amely közlekedési szempontból 2021 tavaszán a következő lényeges fázisához érkezik:

elbontják a Kisfaludy utcai szakaszt és átépítés miatt lezárják a Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót.

Az építési munkák ebben az ütemben csak jelentős mértékű forgalomtereléssel végezhetők el. Martinkertváros közlekedésének fenntarthatósága érdekében szükségessé vált egy terelőútvonal kijelölése. A szakemberek több lehetőséget is számba vettek, végül

a Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő meghosszabbításával létrejövő út megépítése mellett döntöttek.

 

 

Vészhelyzet esetén gyorsabb felvonulást biztosít az új útvonal

Ez az útvonal a beruházás megvalósulása alatt biztosít lehetőséget a Martinkertvárosban élők számára a belváros, illetve a belső városrészek megközelítésére. A Martinkertvárosban és a Szirmán élő több ezer ember kétirányú közlekedését ezzel az alternatív útvonallal lehet csak biztosítani, ugyanakkor ehhez forgalomkorlátozási eszközök is kapcsolódnak, így hangsúlyos a teherforgalom kizárása.

Esetleges vészhelyzet esetén is fontos szerepe lesz ennek az útnak, hiszen a mentők, tűzoltók vonulása is gyorsabb lesz az útszakasz megépítésével.

Az útszakasz – kedvező időjárási viszonyok esetén – a tervek szerint várhatóan 2021. április végére-május elejére készülhet el.

A meghosszabbított Csokonai utca az Y-híd megépülését követően is kényelmes alternatívát biztosít majd Martinkertváros és Szirma lakóinak is, ha Miskolc északi vagy keleti városrészeit kívánják megközelíteni.

 

Kerékpársáv is épül a hídon

A terelőút kiépítésével párhuzamosan egy másik fontos ügyben is döntés született: a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében az Y-hídra kerékpársáv épül.

Emellett az áthelyezésre kerülő Pfaff Ferenc utcai vasúti átjárót is a kerékpárral közlekedők áthajtását segítő biztosítóberendezéssel építik ki.

Az Y-híddal párhuzamos kerékpáros létesítmények előkészületei szintén megindultak, a Kisfaludy utcai felüljáró mellett új hidat fognak megtervezni, amely új lehetőségeket fog nyitni a kapcsolódó városi kerékpárúti hálózat fejlesztésében is.

 

Előregyártott támfal elemek
Előregyártott támfal elemek

A NIF közleménye szerint a beruházás ütemtervnek megfelelően halad, jelenleg cölöpalapozási, alépítményi és szerkezetépítési munkákon dolgozik a HE-DO. Továbbá támfal alapozási munkákhoz földkiemelés és szerkezetépítés zajlik, valamint a helyszínre telepített betonüzemben már készülnek az előregyártott támfal elemek. A Vörösmarty utcán pedig az épületbontási és törmelék feldolgozási munka folyik.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)HE-DOSpeciálterv Építőmérnöki Kft.MiskolcMiskolc Y-hídTiszai pályaudvar

Hírlevél

Hirdetés