2024.04.18, Csütörtök
Már folyik a Gyula és Kétegyháza közötti út felújítása
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Már folyik a Gyula és Kétegyháza közötti út felújítása

MTI, magyarepitok.hu

2021.04.05. 09:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Gyula-Pitvaros-Makó összekötő úton a Duna Aszfalt, valamint a Hódút dolgozik.

Hirdetés

Március közepén elindult a 4434-es számú közút Gyula és Kétegyháza közötti kilenc kilométeres szakasz felújítása. A várhatóan másfél milliárd forintba kerülő projekt négy részletben valósul meg, az utolsó szakasz munkálatai egy év múlva kezdődhetnek - tájékoztatott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő közleményében. A gyűjtő utat napi közel kétezer jármű használja.

"Elsősorban a kétegyháziaknak fontos ez a beruházás, de a gyulaiak, illetve a Dél-Békésből ide érkezők számára is, hiszen Mezőkovácsházáról, Mezőhegyesről, vagy Medgyesegyházáról ez a legrövidebb út Gyulára"

– ismertette a politikus.

 

A burkolatszél helyreállítás majdnem elkészült

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatóság vezetője elmondta, az első, csaknem 4 kilométeres szakaszt a Magyar Falu Program által biztosított pénzből, 787 millió forintból újítják fel. A Gyula-Pitvaros-Makó összekötő úton már dolgozik a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Hódút Kft. Az itteni munkák várhatóan júliusban fejeződnek be.

Már több szakaszon megkezdődtek a pályaszerkezet cserék, és a burkolatszél helyreállítási munkák is 90 %-ban elkészültek. Az útfelújítás során ezenkívül

  • megerősítik a kétrétegű aszfaltot,
  • újakra cserélik az úttartozékokat (jelzőtáblák, acélszalagkorlát, kilométer táblák, útszélességjelző oszlopok),
  • tartós festéssel látják el a burkolati jeleket,
  • felújítanak három pár buszmegállóhelyet,
  • valamint megtisztítják az árkokat és az átereszeket is.

 

Zajlanak az előkészítések

A következő, 900 méteres szakasz az uniós Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) támogatásával újul meg. A tervek már elkészültek, a közbeszerzés előkészítés alatt áll. A kivitelezés várhatóan 2021 nyarán indulhat el, míg a befejezés szeptember végén várható.

A harmadik, 3,1 kilométeres szakasz szintén a Magyar Falu Program keretéből készül el. Erre a szakaszra a tervkészítés folyamatban van, és várhatóan ősszel kezdődhet a munka. A kivitelezés várhatóan 2021 őszén indulhat meg.

Az utolsó, Kétegyháza előtti 1,1 kilométeres szakaszt Top maradványforrások felhasználásával szeretnék felújítani. A pályázatot már benyújtották, sikeres pályázás esetén, a Támogatási Szerződés megkötését követően, az előkészítő munkák után kezdődhetnek el a kivitelezési munkák.

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.Hódút Kft.GyulaKétegyházaMagyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés