2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Még magasabb sebességbe kapcsolt a Közút
Illusztrációs fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Még magasabb sebességbe kapcsolt a Közút

magyarepitok.hu

2021.04.19. 11:05 - Kolinek Nóra

Az országos közútkezelő ütemtervnek megfelelően, a téli üzemeltetési időszak végén megkezdte a korábban meghirdetett útfelújítási programot.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében, összesen 342 kilométeren – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnapi közleményéből.

Ahogy erről korábban lapunk is beszámolt, a téli időszak végével, március közepén tértek vissza a kivitelezők munkagépei a közutakra, ekkor láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak. A tájékoztatás szerint

az egy hónapja megindult útfelújítások elsősorban a mellékutakon emelik a szolgáltatási színvonalat, így a helyközi buszjáratokét is. Az elsőként rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok.

Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy

2021-ben az előző évihez képest kétszeres hosszban, összesen több mint ezer kilométeren kezdődhetnek meg az útfelújítási munkák.

Az akár 300 milliárd forintot is elérő összértékű idei korszerűsítések elsődleges célja a vidéki életminőség, a kistelepülések megközelíthetőségének javítása − közölte az államtitkár.

 

Javítják az egyéb közlekedési módok megközelíthetőségét is

Az minisztérium közleményében rámutattak arra, hogy a beavatkozások közül több is más közlekedési módok jobb elérhetőségét célozza:

  • egy 2,7 kilométeres szakaszt újítanak fel a Tiszaföldvár vasútállomáshoz;
  • körforgalmat építenek a Tiszakécske hajóállomáshoz vezető úton;
  • a 33-as főúton az önkormányzati beruházásban készülő Debrecen-Kismacs kerékpárutat átvezető csomópont épül;
  • több mint öt kilométeren újul meg a Soltvadkert-Szeged;
  • a Szarvas-Szentes;
  • és a Tokaj-Taktaharkány összekötő utak egy-egy szakasza.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közútkezelői oldalról is hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy ilyen nagy volumenben valósulhatnak meg idén útfelújítások. Tájékoztatása szerint

a projektek harmada már javában zajlik, a következő hónapokban folyamatosan indulnak újabb és újabb munkák.

Ha a kivitelezőkkel együtt az eddigi ütemben tudnak haladni, a 2021-es az elmúlt tíz év legnagyobb mértékű közutas beruházási programja lehet − közölte.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.útfelújítás

Hírlevél

Hirdetés