2024.04.18, Csütörtök
Átadták a keleti országhatárnál megépült kerékpárutat
Fotók: NIF Zrt.

Átadták a keleti országhatárnál megépült kerékpárutat

nif.hu

2021.05.14. 17:33 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt a Zemplénkő Kft. kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

A 48. sz. főút felújításával párhuzamosan, a meglévő szentannapusztai útcsatlakozásig tartó kerékpárúthoz kapcsolódva 3,7 kilométeres kerékpárutat alakítottak ki Vámospércs és Nyírábrány között – derült ki a helyszínen megrendezett sajtótájékoztatón.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a kivitelezés nettó 524 millió forintból valósult meg a Zemplénkő Kft. kivitelezésével.

A kerékpárút a 48. sz. főút szentannapusztai útcsatlakozása és a nyírábrányi benzinkút között megközelítőleg 3,3 km hosszban megépült és forgalomba is helyezték, így ezen a szakaszon már korszerű kerékpárúton biztonságosan lehet közlekedni.

A beruházással érintett terület

A 48. sz. főút Nyírábrány Határ utca után lévő 29+570 km szelvénye és az országhatár közötti mintegy 400 m-es kerékpárút-szakasz is elkészült, ezzel megteremtve a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál.

Ezt a szakaszt viszont csak akkor helyezik forgalomba, amikor a két elkészült kerékpárút-szakasz között, a főút felújítási munkáihoz kapcsolódva, – a folytonosság fenntartása érdekében – azzal párhuzamosan megépül a kerékpározásra alkalmas szervizút.

 

A 48-as főúton több mint 11 tonnás burkolat-megerősítést végeznek a szakemberek

A 48. sz. főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszán 26,5 km hosszon a meglévő 2×1 sávos útszakaszon 11,5 tonnás burkolat-megerősítést és szélesítést végeznek, az érintett közművek kiváltásával, védelembe helyezésével.

A beruházás során nem csak a burkolatot újítják fel, hanem korszerűsítik a baleseti gócpontoknál a szintbeli csomópontokat és párhuzamos szervizutat építenek, ezáltal jelentősen csökkentve a főút és a mellékutak csatlakozásainak számát, melynek eredményként biztonságosabban és komfortosabban lehet majd közlekedni a főúton.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020 májusában kelt közútkezelői hozzájárulásában feltételként írta elő, hogy a kerékpárosok balesetmentes közlekedésének, a csomóponton történő átvezetésének biztosítása érdekében, a 48. számú főút – Panoráma úti csomópontja esetében, az építési engedélyben szereplő osztályozós csomópont helyett, kizárólag a körforgalommal történő kialakítást tartja megfelelőnek.

 

Már dolgoznak a kiviteli terveken

A NIF Zrt. a körforgalom kialakításának igényét a Közlekedési Hatóságnál felülvizsgáltatta, majd a vizsgálat lezárását követően elrendelte a vállalkozó részére a Panoráma úti csomópontban a körforgalom tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzését.

A körforgalom kialakítása, annak geometriai jellegéből adódóan nagyobb területi érintettséggel valósítható meg, mint az eredeti műszaki tartalomban szereplő osztályozós csomópont, azaz további területek megszerzése vált szükségessé, továbbá a körforgalom megvalósíthatóságához szükségessé vált Debrecen Megyei Jogú Város rendezési tervének módosítása is.

Az engedélyezési tervek időközben elkészültek, az illetékes hatóság az építési engedélyt 2021. május 6-án kiadta, jelenleg a kiviteli tervek készítése és a rendezési terv módosítása van folyamatban.

Jelenleg az útkoronán kívüli munkavégzés mellett négy szakaszon folyik a kivitelezés: szervizút- és padkaépítés, árokrendezés, buszöböl védőréteg készítés, valamint aszfalt kötőréteg kialakítás van folyamatban.

Ezeken a helyeken félpályás útlezárásra kell számítaniuk a közlekedőknek. A forgalomirányítás a felbontott szakaszokon ideiglenes forgalomirányító lámpával történik. Az egyes szakaszokon különböző készültségi fokokon áll a kivitelezés. A továbbiakban is szakaszosan folytatódik a felújítási munka.

A körforgalom megépítése miatt a beruházás tervezetten 2022 tavaszára készül el.

 

Az új modern szakasz biztosítja a biztonságos átkelést a határnál

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagyon örülök neki, hogy hivatalosan is átadhatjuk a Debrecentől Nyírábrány felé tartó és majd Érmihályfalváig érő kerékpárutat. Azt, hogy erre a kerékpárútra szükség van az is mutatja, hogy a kerékpárosok már használják ezt az elkészült szakaszt.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hozzátette: „A kerékpárút utolsó 400 méteres része megteremti a modern kerékpáros átkelés lehetőségét az érmihályfalvi erdélyi határnál. Ehhez kacsolódóan a határátkelő területén megépült kerékpárúton, a kerékpárút teljes szélességében, az ellenőrzés vonalában egy acél, biztonsági zárral ellátott kaput, két térfigyelő kamerát és egy jelzőberendezést helyeztek el. Az országhatártól megközelítőleg 200 m-re pedig kerékpáros pihenő helyet alakítottak ki.”

A Vámospércs-Nyírábrány (országhatár) közötti kerékpárút építése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg.

 

Galéria

ÚtépítésZemplénkő Kft.kerékpárútNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)NyírbárányVámospércs

Hírlevél

Hirdetés