2024.03.29, Péntek
Fontos csomópont kap körforgalmat a nyugati határnál fekvő kisvárosban
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Fontos csomópont kap körforgalmat a nyugati határnál fekvő kisvárosban

magyarepitok.hu

2021.05.13. 18:33 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt az M8-as autóút fejlesztésének keretében valósul meg.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében körforgalommá alakítják át a 8-as főút és a Körmendet Szombathellyel összekötő 8707-es út (Berki út) jelenlegi osztályozós csomópontját. A májusban elkezdődött kivitelezés részleteiről a helyszínen tartott sajtótájékoztatót V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Bebes István, Körmend polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.


Az autósok és a biciklisek is jól járnak

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 2018 tavaszán kezdődtek meg az M8-as autóút Körmend és Rábafüzes közötti kétsávos, 28,9 km-es szakaszának munkálatai, ennek keretében alakítják ki a szóban forgó körforgalmat.

A NIF közleménye szerint a körforgalom építését az indokolja, hogy a megnövekedett forgalom miatt a jelenlegi csomópont már nem tudja biztosítani a gépjárművek 8-as irányába történő biztonságos kihajtását. Emellett a kerékpárosoknak a 8-as főút déli oldalán elhelyezkedő kerékpárútra történő biztonságos ráhajtása is hasonlóan kiemelt szempont.

A munkálatok várhatóan november végére készülnek el.


Megújulnak a buszmegállók, járdát kap a 8-as főút

A projektben a 8-as főút, a 8707-es, továbbá az Ipari út és a 8-as főúttal párhuzamos gyalogos és kerékpárút egyes szakaszait is átépítik. Emellett a 8707-essel párhuzamosan kétirányú kerékpárutat is építenek az ADA Bútorgyár bejáratáig.

A 8-as főúton meglévő két buszmegálló és buszöböl is megújul, a főúttal párhuzamosan gyalogjárdát alakítanak ki. A befejező munkák keretében a szükséges növénytelepítési munkákat is elvégzik majd.

 

Körmend már évekkel korábban kezdeményezte a fejlesztést

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, Körmend számára nagy előrelépést jelenthet az, hogy a Berki út körforgalmú csomóponttá alakítása bekerült a projektbe. "Az utóbbi időben a Berki út forgalma jelentősen megnőtt, ezért is szükséges a biztonságos és gyors közlekedés megvalósítása ezen a szakaszon, amely a későbbiekben ipari és turisztikai hasznot is eredményez.”

Bebes István, Körmend polgármestere örömét fejezte ki, hogy megépülhet a körforgalom és kerékpárút-átvezetés a város nyugati részénél, hiszen ennek megépítését az önkormányzat már évekkel korábban kezdeményezte. "Ez jelentős segítség lesz a város ezen részében élők, valamint a szomszédos ADA bútorgyárban dolgozó több száz munkavállaló számára" - fogalmazott. 

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője mindezt azzal egészítette ki, hogy a forgalombiztonsági szempontokat szem előtt tartva tervezték meg és alakítják ki a Berki úti körforgalmú csomópontot, amely a gépjárművek, a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt lehetőséget teremt majd a biztonságos közlekedésre.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KörmendM8-asDuna Aszfalt Zrt.körforgalom

Hírlevél

Hirdetés