2024.03.28, Csütörtök
Jelentős rövidülést hozhat a 82-es főút Zircet elkerülő szakasza
illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Jelentős rövidülést hozhat a 82-es főút Zircet elkerülő szakasza

magyarepitok.hu

2021.05.14. 14:02 - Hegedűs Gergely

A közbeszerzés nyerteseinek egy 5 kilométer hosszú, kétsávos utat kell előkészíteniük, mely új nyomvonalon készül majd el.

Hirdetés

Indulhat a 82-es főút Zircet elkerülő szakaszának az előkészítése, miután a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lezárta ez erre vonatkozó közbeszerzést. A nyertes TURA-Terv Kft., Via Futura Kft. és UNITEF'83 Zrt. feladata 

  • tanulmányterv,
  • előzetes környezeti vizsgálati dokumentáció,
  • illetve Natura 2000 hatásbecslés készítése,
  • továbbá környezetvédelmi határozat megszerzése lesz.


Kardosrét mellett csatlakozik vissza az elkerülő a régi úthoz

Az összegzésből kiderül, a nyertes ajánlattevőknek egy összesen 5 kilométer hosszú kétsávos utat kell előkészíteniük, melynek térképe már a beruházó NIF honlapjára is felkerült.

Az elkerülő szakasz a 82-es főút és az Olaszfalut bekötő 82109-es út csomópontjából indul. Az új nyomvonalon létre jövő út keresztezi a 8216-os számú Zirc-Mór összekötő utat, továbbá a  Dudarbánya-Zirc vasútvonalat is. A 82-es főúthoz a Zirc-Kardosrét településrésztől északra kötődik majd vissza.


Három új csomópont és kerékpárút létrehozását is tervezik

A tanulmánytervben vizsgálni kell a 8216-os út és a végcsomópont közötti részen lévő ipariterület megközelítésének lehetőségét. Vizsgálni kell továbbá a 8216-os út mellett vezetett kerékpáros kapcsolat kiépítésének lehetőségét is. A teljes elkerülő útra várhatóan három új csomópont épül ki.

Az elkerülő út várhatóan jelentős rövidítést is hoz majd, hiszen a TED-en megjelent leírás szerint Olaszfalu csomópontja és a majdani végcsomópont között jelenleg 7 kilométeres a távolság a rendelkezésre álló közúton közlekedve.

 

Galéria

Útépítéselkerülő útZirctervezésVia Futura Kft.Tura-Terv Kft.Unitef-83 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés