2024.04.20, Szombat
Négyágú körforgalmat nyert Nyíregyháza: megszűnt a veszélyes csomópont
Fotók: Szarka Lajos, nyiregyhaza.hu

Négyágú körforgalmat nyert Nyíregyháza: megszűnt a veszélyes csomópont

magyarepitok.hu, nyiregyhaza.hu

2021.09.13. 15:18 - Kalácska-Nagy Nóra

A körforgalmú csomópont minden ágán gyalogos- és kerékpáros átkelőhelyeket létesített a Ke-Víz 21 Zrt.

Hirdetés

Júniusban járt lapunk Nyíregyháza közlekedését megkönnyítő, a Kállói út –Tünde utca keresztezésében, a 4911. jelzésű Nyíregyháza-Nyírbátor összekötő út 3+420 kilométer szelvényében épülő négyágú körforgalom kialakításánál.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és európai uniós forrásból megvalósuló projekt a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. kivitelezésében jött létre, melynek sajtónyilvános átadására hétfőn került sor.

Térkép: nif.hu

„Amikor egy város életébe kell beavatkozni valamilyen beruházással, akkor általában két szempont van, amit figyelembe kell venni. Az egyik, hogy forgalom fenntartása mellett kell a beruházást végrehajtani, hiszen olyan mértékű forgalom van ezeken a csomópontokon, hogy nem lehet lezárni ezeket. Itt is ez volt a helyzet, folyamatosan úgy kellett szervezni a munkát, hogy egy sávon biztosítani kellett a forgalmat. A másik szempont pedig az, hogy nemcsak felül avatkozunk be ilyenkor, hanem az átalakítás magával vonja azt is, hogy a közműveket is ki kell váltani, és nem nagyon lehet tudni, hogy mi van a föld alatt. Ebben az esetben volt egy labdarúgó Eb és egy olimpia, ami a hírközlési kábelek kiváltását meghatározta, ezeket úgy kellett ütemezni, hogy a két esemény közötti 10 napban ezeket a kábeleket ki is tudja váltani” – mondta el Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője.

Fotók: Szarka Lajos, nyiregyhaza.hu

Új közvilágítás és több száz cserje

A körforgalmú csomópont minden ágán gyalogos- és kerékpáros átkelőhelyeket létesítettek. A projekt kivitelezésével érintett Kállói úti meglévő buszmegállót elbontották, és új buszöblöt alakítottak ki.

Továbbá új közvilágítási hálózatot is kiépítettek a körforgalmi csomópont, valamint a gyalogos- és kerékpárút megvilágítása érdekében. Ezenkívül a körforgalom területén 520 cserjét ültettek el.

A terveknek megfelelően új pályaszerkezet épült, a cementes talajstabilizációt követően zúzottköves védőréteget helyeztek el, valamint 20 centiméteres CKT betonréteget, amire 23 centiméter vastag aszfaltot rétegeztek. Ezzel egy masszív útpályaszerkezet valósult meg.

Korábban a kereszteződés balesetveszélyes gócpontot jelentett a nagy forgalom miatt, ennek orvoslására Nyíregyháza 2018-ban elindította az új körforgalmú csomópont tervezését. A Tünde utcáról mindig is nehéz volt kikanyarodni, ám a most átadott négyágú körforgalommal megoldódhat a probléma.

Az átadón elhangzott, a következő beruházás, amely a NIF Zrt.-vel közösen valósulhat meg Nyíregyházán, az a nagykörút déli szakaszát fogja érinteni. Ezt az 1,2 kilométeres szakaszt 2x2 sávosra bővítik, melyhez már feltételesen kiírták a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást, melyet a Ke-Víz 21 Zrt. nyert - írja a nyiregyhaza.hu

Galéria

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Nyíregyházakörforgalom

Hírlevél

Hirdetés