2024.03.29, Péntek
Elrajtolt a munka: biztonságosabb lesz Makó eddigi balesetveszélyes kereszteződése
Fotók: NIF Zrt.

Elrajtolt a munka: biztonságosabb lesz Makó eddigi balesetveszélyes kereszteződése

magyarepitok.hu

2021.10.15. 18:30 - Bíró Beáta

A kivitelező DÉLÚT már elkezdte a munkát. A négyágú körforgalom hatékonyabb és biztonságosabb lesz a helybéliek számára, mint az eddigi volt.

Hirdetés

Elkezdődtek az új makói körforgalom munkálatai. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 289 912 170 Ft értékben.

 

Fotók: NIF Zrt. 
Farkas Éva Erzsébet

 

A helyszínen Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere, valamint a NIF Zrt. projektiroda-vezetője Povázsai Pál tartott sajtótájékoztatót, amelyen elhangzott: a munkálatok várhatóan 2022 júniusában fejeződnek be.

Povázsai Pál arra kérte a közlekedőket, hogy a kivitelezés ideje alatt körültekintően közlekedjenek, mert a körforgalom megépítése forgalomtereléssel jár.

 

Povázsai Pál

 

Kiépítik a közvilágítást is

A 430. számú főút és a 4432. jelű út nagy forgalmat lebonyolító kereszteződése négyágú körforgalommá épül át, így 2022 nyarától biztonságosabbá válik a csomópont az ott közlekedők számára.  

A csomópont átépítése mellett a beruházás részét képezi még a közvilágítás kiépítése 162 m hosszban, valamint az elektromos hálózatot légkábel helyett földben vezetett hálózattal váltják ki. 

 

Három ütemben lesznek forgalomelterelések

A 15 méteres belső és 24 méteres külső sugarú aszfaltburkolatú csomópont ki-és behajtó ágait háromszögszigetekkel választják majd el.

A kivitelezés ideiglenes forgalomterelés kiépítésével valósul meg több ütemben.

 

 

Az első ütemben bevezetett lezárás, mely a 4432. jelű út Makóra vezető ágát (Rákosi út) érinti, várhatóan 2021. október végéig tart.

A második ütemben jelzőlámpás forgalomterelésre kerül sor a 430. számú főút (M43 Hódmezővásárhely – Szeged irány) és 4432. jelű út csomópontjában (Mezőhegyes – Tótkomlós irány), tervezetten október végétől – november végéig.

A harmadik ütemben a 430. számú főút (Apátfalva irány) és 4432. jelű út csomópontjában (Mezőhegyes – Tótkomlós irány) történik jelzőlámpás forgalomterelés, tervezetten november végétől – december végéig.

A kivitelezés további szakaszában félpályás útzár mellett jelzőőrös és/vagy jelzőlámpás forgalomterelésre lehet számítani.

 

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Makókörforgalom

Hírlevél

Hirdetés