2024.03.29, Péntek
Április végére 1,5 millió ember árvízbiztonsága javul a Tisza mentén
uzemiranyitas.hu

Április végére 1,5 millió ember árvízbiztonsága javul a Tisza mentén

MTI

2019.02.08. 15:12 - Almási Krisztina

A Tisza-völgyben az üzemirányítási és a monitoringhálózat fejlesztése hozzájárul, hogy pontosabb árvízi előrejelzések készüljenek és hatékonyabban tudják meghatározni a tározók üzemeltetését.

Hirdetés

A Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztése mintegy másfélmillió ember árvízi biztonságához járul hozzá – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményéből. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében állami és EU-s forrásból valósul meg összesen 2,5 milliárd forintból.

A fejlesztést az indokolta, hogy a Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős árhullámok szintje veszélyesen megközelítette, vagy akár meg is haladta az árvízvédelmi töltések kiépített koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcs-csökkentő tározók (a Tisza mentén a Beregi, a Cigándi, a Nagykunsági, a Hanyi-Tiszasülyi és a Tiszaroffi).


Pontosabban meghatározható az árvízi tetőzés ideje

Mivel a Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves árhullámokra, a jelenlegi projekt célja olyan védelmi szisztéma létrehozása, ami magába foglalja:

  • a vízgyűjtő, a folyó és az árapasztó tározó monitoringjának kiépítését,
  • az árvízi tározók összehangolt üzemirányítási, hidrodinamikai modellezési, előrejelzési rendszerének kialakítását és működtetését,
  • valamint elősegíti a szakmailag hatékony döntések meghozatalát,
  • és biztosítja a kapcsolódó informatikai fejlesztések megvalósítását.

A fejlesztés révén lényegesen több és pontosabb adat áll rendelkezésre, így pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek (például várható tetőzés ideje, magassága, vízhozama) és részletesebb információk alapozzák meg az árvízi tározók üzemeltetését.

Az egész Tisza-völgyet érintő beruházás várhatóan néhány hónapon belül, április végére fejeződik be.

VízgazdálkodásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)árvízvédelemTisza

Hírlevél

Hirdetés