2024.03.29, Péntek
Az élővilágnak is kedvez a Velencei-tó rehabilitációja
fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Az élővilágnak is kedvez a Velencei-tó rehabilitációja

magyarepitok.hu

2019.02.27. 13:17 - Antal Zsófia

A Colas Alterra és a Swietelsky munkája nyomán a halaknak, a növényeknek és a madaraknak is javulnak majd az életkörülményei.

Hirdetés

A Velencei-tó számos védett és védendő növény-együttese, valamint hal- és madárfaja számára jönnek létre kedvezőbb életkörülmények a partfal komplex rehabilitációja során – hangzott el a helyszínen tartott szakmai konferencián. A 2017 decemberében kezdődött projektet a Colas Alterra Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezi a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, 14 milliárd forintból.
 

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A kivitelezés során megvalósuló elemekről szeptemberben tartottak bemutatót a helyszínen, most viszont arra fókuszáltak, hogy mindez az élővilág számára milyen hatással jár majd. Előadást tartott:

  • dr. Pomogyi Piroska, a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság hidrobiológusa,
  • dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Főigazgatóság vezetője,
  • Pálinkás Imre halgazdálkodási szakügyintéző,
  • Csihar László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője.

Kiemelték, hogy a még kiépítetlen partfalú területeken ívóhelyeket és halbölcsőket alakítanak majd ki, amely lehetővé teszi az őshonos halállomány természetes szaporodását, ivadéknevelését. A sekély víz és vízpart számos élőlénynek nyújt majd táplálkozó- és szaporodóhelyet, valamint fokozottan figyelembe veszik majd a madarak költőszigeteit.

Minden esetben a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg. A partvédőművek korszerűsítése során a hordalékok bemosódása is csökken a megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemnek köszönhetően, az öbölkotrások révén pedig javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke.

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.Colas Alterra Zrt.VízgazdálkodásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Velencei-tóOrszágos Vízügyi Főigazgatóságökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés