2024.03.29, Péntek
Napokon belül összezár a Szombathely vízvédelmére épülő völgyzáró gát
Fotók: MTI

Napokon belül összezár a Szombathely vízvédelmére épülő völgyzáró gát

mti, magyarepitok.hu

2019.04.26. 08:49 - Hegedűs Gergely

A nyolcméteres magasságot megközelítő gát egy 44 hektáros tározóval együtt jön létre a Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft. kivitelezésében

Hirdetés

Szeptemberben adják át a Szombathely térségének árvízvédelmét biztosító dozmati víztározót. Az árvízcsúcs-csökkentő tározó kiépítése 2017 decemberében kezdődött a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. és a helyi illetőségű Meliorációs és Rekultivációs Kft. kivitelezésében.


Az Arany-patak is mederrendezést kap

A létesítmény sajtóbejárásán Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a több mint kétmilliárd forintosos beruházás Szombathely mellett Bucsu, Dozmat, Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja.

Fotó: MTI

A tervezett tározóra egy völgyzárógátat építenek Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany-patakon. Ennek hossza 421 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a nyolc métert. A vezető arra is kitért, hogy

a 44,1 hektárnyi tározótér 1,13 millió köbméternyi víz befogadására lesz alkalmas.

Az objektum az Arany-patak mederrendezésével épül meg.


A szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlása is javul

A sajtóeseményen Szabó Attila projektvezető elmondta, a tározó építése jelenleg 65 százalékos készültségű. Április végén terelik át a patakot az új mederbe, ekkorra "összezár a völgyzáró gát", a víz pedig a megépített leeresztő védművön áthaladva egy átkötéssel jut vissza az Arany-patakba.

A fejlesztés részeként egy 7,2 hektár vízfelületű állandó vizű tavat is kialakítanak. 

Ez kedvező teret nyújt a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésének, ugyanakkor az Arany-patakon keresztül javítja majd a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlását. 


Évtizedek óta tudták, hogy meg kell lépni

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere arra emlékeztetett, hogy a dozmati víztározó felépülésével teljessé, százszázalékossá válik Szombathely árvíz elleni védelme. Felidézte, hogy 2010-ben már megépült a lukácsházi árvízi tározó, amely Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti és Szombathely egy részét tette árvízvédelmi szempontból biztonságossá. 

Hende Csaba (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője elmondta, a kormány 2015-ben, 50 évvel az 1965-ös nagy szombathelyi árvíz után döntött a dozmati tározó megépítéséről. "Tudta mindenki, hogy a beruházás elengedhetetlen, de valahogy eddig sosem állt rendelkezésre hozzá az anyagi forrás" - fogalmazott a politikus. 

VízgazdálkodásSzombathelyárvízvédelemSzabadics Zrt.Meliorációs és Rekultivációs Kft.Dozmatvíztározó

Hírlevél

Hirdetés