2024.04.18, Csütörtök
Itt tart a tiszai árvízvédelmi és vízgazdálkodási nagyberuházás
A tiszalöki duzzasztó (fotó: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu)

Itt tart a tiszai árvízvédelmi és vízgazdálkodási nagyberuházás

magyarepitok.hu

2019.08.24. 07:45 - Almási Krisztina

A tiszalöki duzzasztó azért is különösen fontos, mert innen kap vizet a Nyugati- és a Keleti- főcsatorna is: az utóbbi fejlesztését szintén a Kötiviép’B végzi el az Aqua-Generál alvállalkozásával.

Hirdetés

Nemrég startolt el egy nagy vízgazdálkodási projekt Nyíregyháza közelében, melynek keretében megvalósul a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciója. A bruttó 5,1 milliárd forintos, többek közt árvízellenes és vízelosztási célokat szolgáló beruházás munkálatait a Kötiviép’B Kft. végzi el a Nemzeti Vízstratégia kiemelt részeként.

A tiszalöki duzzasztó azért is különösen fontos, mert innen kap vizet a Nyugati- és a Keleti- főcsatorna is: az utóbbi fejlesztését szintén a Kötiviép’B végzi el az Aqua-Generál alvállalkozásával.

A fejlesztés aktuális munkálatairól Bárány László, a Kötiviép’B projektvezetője számolt be lapunknak. Néhány héttel ezelőtt megtörtént a hajózsilip kotrása, mert annyira felhalmozódott a homok vagy az iszap, hogy nem lehetett már kinyitni a kapukat.

Jelenleg zajlik az 1-es duzzasztónyílás felújtása, ami magába foglalja az acéltáblák/elzárószerkezetek tisztítását és festését, valamint a vízzáró tömítések és a duzzasztótábla pajzslemezének cseréjét.

Fotó: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu


Ezek a munkálatok valósulnak meg még az idei évben

A projekt tervezési és előkészítési munkálatai idén februárban kezdődtek meg, júniusban pedig elindult maga a kivitelezés az egyes nyílásköz rekonstrukciójával. Az előkészítő munkálatok magukba foglalták többek közt az ideiglenes elzáró táblák felújítását, festését, tömítését és cseréjét, illetve az úszódaru felújítását és levizsgáztatását, valamint pontonok építését.

Az elkövetkező hónapok munkálatai közt szerepelnek többek közt az alábbiak:

  • hiányzó vízzáró tömítések visszaépítése,
  • támkerekek/támasztógörgők kiszerelése,
  • pajzslemezek visszaépítése,
  • szinkrontengely felújítása,
  • meghajtómotorok és erőátviteli kábelek cseréje,
  • alvízi vezetőmű bontása.

A következő évben valósul meg a hármas nyílásköz rekonstrukciója, valamint ezzel párhuzamosan zajlik majd a hajózsilip felújítása, az alvízi vezetőmű megerősítése, és jövőre elkezdődnek a villamos munkák és betonjavítások is.


Ezért tölt be fontos szerepet a tiszalöki létesítmény

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. A duzzasztómű építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei javulnak. A közel három éves projekt befejezése 2021 novemberében várható.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Aqua-General Kft.Tiszalökárvízvédelemvízügyvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés