2024.04.24, Szerda
Jelentős forrást kapott a Sió-csatorna rekonstrukciója
hajozas.hu

Jelentős forrást kapott a Sió-csatorna rekonstrukciója

mti, magyarepitok.hu

2019.09.21. 08:25 - Szabó Ákos

A Balaton életében kulcsfontosságú fejlesztés 2022-ig tart majd, az Aqua-General már korábban elnyert egy szerződést a vízfolyás munkálataival kapcsolatban.

Hirdetés

Bruttó 18,9 milliárd forint jut a Balaton levezetőrendszerének korszerűsítésére a következő években: ezek közül a Sió-zsilip átépítése és a Sió-csatorna meder-rehabilitációja október elején kezdődik - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Köduvizig) vezetője pénteken.

Mint korábban beszámoltunk róla, a a hajdúszoboszlói központú Aqua-General Kft. a Sió-csatorna, a Nádor-csatorna és a Völgységi-patak védműveiben bekövetkezett károsodásokat állítja helyre nettó 1,1 milliárd forintból (a Nádor-csatorna nem kapcsolódik közvetlenül a Sióhoz).

 

A szélsőséges időjárás hatásait is kivédik

A Köduvizig igazgatója elmondta: a Sió-csatornát érintő teljes projekt 2022 januárjában fejeződik be a tervek szerint, ez a tó levezető rendszerének korszerűsítését: a Sió-zsilip átépítését és a Sió-csatorna vízeresztő képességének növelését eredményezi majd

A megemelt vízszinttel megtartott víztöbblet, és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt is szükség van a balatoni vízeresztések hatékonyabbá, gyorsabbá, biztonságosabbá tételére.

A projekt megvalósítását az EU 14,5 milliárd forinttal, a magyar állam pedig 4,4 milliárd forinttal finanszírozza. Ennek részeként átépítik a Sió-zsilipet, továbbá ahol ez szükséges, áthelyezik, erősítik a Sió töltését, depóniákat készítenek, mederrézsűt állítanak helyre, és monitoring-rendszert fejlesztenek, és hajózhatóvá teszik a csatornát. A projekt kivitelezése idén októberben kezdődik.

VízgazdálkodásBalatonAqua-General Kft.Sióvízügyzsilip

Hírlevél

Hirdetés