2024.03.29, Péntek
Elkészült a Felső-Tisza árvízvédelmét szolgáló fejlesztés
Nyitókép: MTI - illusztráció, Galéria: Főber Zrt.

Elkészült a Felső-Tisza árvízvédelmét szolgáló fejlesztés

magyarepitok.hu

2019.12.05. 10:52 - Almási Krisztina

A vízvédelmi beruházás során többek közt töltésépítést és mobilfal készítését is megvalósították. A projekt összefoglalását Vincze László, a Főber Zrt. projektvezető-helyettese közölte lapunkkal.

Hirdetés

Elkészült a Felső-Tisza árvízvédelmét szolgáló beruházás, amely a védvonalak árvízszintre történő kiépítését és a védvonalak terhelésének csökkentését szolgálja. A fejlesztés több mint 4,8 milliárd forintból valósult meg a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. kivitelezésében, a mérnöki munkálatokat pedig a FŐBER-UTIBER konzorciuma végezte el.

A beruházás célja az volt, hogy a védbiztonságot a mértékadó árvízszint plusz 1 méteres biztonsági szintjére építsék ki. A munkálatok előkészítése a geodéziai és tűzszerészeti vizsgálatokkal, valamint a régészeti kutatással 2017 januárjában kezdődött meg, a tényleges munkakezdésre pedig 2017 októberében került sor.

A munkálatok során a töltésépítésen kívül résfal és vasbeton-támfal épült, amelynél a plusz egy méternyi biztonságot mobilfal biztosítja. A beruházás keretében az alábbi folyószabályozási művek épültek meg:

  • Tivadari és Tivadari-híd alatti partbiztosítása,
  • Kisari és Kisari-középső partbiztosítása,
  • a Kisari és Tivadari gátőrház fűtés-korszerűsítése,
  • valamint a Kisari gátőrháznál a mobilfal tárolásához egy 200 m2 alapterületű raktár.
A tivadari töltés (Főber Zrt.)

A projekt megvalósításánál a területek kisajátítása, illetve annak elhúzódása okozott kihívást. A munkálatok során 22 KV-os elektromos vezetékkiváltást, valamint NA 150 és NA100-as nagynyomású gázvezeték kiváltását is el kellett végezni.

A projektnél jelenleg a műszaki átadás-átvételi eljárás van folyamatban. A fejlesztéssel érintett települések – Kisar, Tivadar, Nagyar – polgármesterei az átadáson pozitívan nyilatkoztak, mert a településeken a beruházás volumene és az építés technológiája, főleg a jelentős földszállítás ellenére minimális volt a lakossági panasz, amit azonban a vállalkozó azonnal kezelt.

Galéria

VízgazdálkodásFőber Zrt.Utiber Kft.Tiszaárvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés