2024.04.24, Szerda
A Tisza árvízvédelméhez járul hozzá ez a projekt
Fotók: Főber Zrt.

A Tisza árvízvédelméhez járul hozzá ez a projekt

MTI, magyaepitok.hu

2020.01.31. 14:43 - Almási Krisztina

A fejlesztés részeként megvalósul többet közt az árvízi levezető sáv rehabilitációja is a Kötiviép’B kivitelezésében és a Főber ellenőrzésében.

Hirdetés

A Tisza Hullámtér nagyvízi-meder rendezésének munkálatai zajlanak két ütemben, melyet összesen 18,1 milliárd forintból első ütemben a Kötiviép’B Kft. és Nox Zrt. konzorciuma valósított meg, második ütemben pedig a Kötiviép’B szak-alvállalkozókkal végzi a munkálatokat. A projektben a műszaki ellenőri feladatokat a Főber Zrt. látja el. A beruházás aktuális állásáról Kovács József, projektvezető tájékoztatta lapunkat.

A fejlesztés a Tisza 62 kilométeres szakaszán folyik a Szolnok vasúti híd 340+000 folyókm és Kisköre 402+000 folyókm közti teljes ártéri szakaszán. A projektben nagy hangsúlyt fektetnek az árvízlevezetési, a vízépítési, a környezet- és természetvédelmi és az erdészeti érdekek összehangolására.

A hullámtér-rendezés összesen 4200 hektárt érint.

A Tisza jobb és bal partján az alábbi települések külterületeit, hullámtérbe eső szakaszait érinti a fejlesztés: Besenyszög, Csataszög, Kőtelek, Nagykörű, Fegyvernek, Szajol, Szolnok, Tiszasüly, Tiszabő, Tiszapüspöki, Törökszentmiklós, Kisköre, Pély, Tiszabura, Tiszaroff.

 

Töltésépítés (Főber Zrt.)

A beruházás célja:

  • a projekt által érintett árvízi levezető sáv rehabilitációjának megvalósítása,
  • rehabilitációs és kiviteli tervek elkészítése, engedélyeztetése,
  • az árvízlevezetés megfelelő állapotának helyreállítása az akadályt jelentő növényzet eltávolításával,
  • továbbá hullámvédő erdő- és egyéb növényzettelepítés kiviteli terveinek elkészítése és engedélyeztetése, megvalósítással együtt.

A kivitelezés 2016 májusában kezdődött el, és azóta az I. ütem létesítményei, amelyek főként vízügyi létesítményeket foglalnak magukba, az eredeti határidőre 100 %-ban elkészültek és 2018 novemberében üzemeltetésre átadták őket. A II. ütemben megvalósuló, erdészeti létesítmények elkészültsége jelenleg 25 %-nál tart, és várhatóan 2022 novemberében zárulnak le a munkálatai.


Különös figyelmet kapott egy védett növény

A nagy szikibagoly lepke lárvája miatt, rengeteg többéves, kifejlett Sziki kocsordot kellett áttelepíteni, ami egy védett növény. A projekt részeként 200 tő telepítésével számoltak a szakemberek, ez azonban időközben több mint 1700 tőre módosult. A növények kiszedését egy speciális, gumihevedertalpas erdészeti földlabda kiszedő géppel végezték.

A földlabdával kiszedett tövek, jutavászon zsák csomagolást kaptak, annak érdekében, hogy a földlabdák széthullását megakadályozzák. Ezt követően a telepítés helyszínére szállították őket.

 

Főber Zrt.

 

Galéria

VízgazdálkodásFőber Zrt.Kötiviép'B Kft.TiszaSzolnokKisköreárvízvédelemvízgazdálkodásvízügy

Hírlevél

Hirdetés