2024.03.29, Péntek
Így készülnek a tavaszra a Tiszalöki Vízlépcső beruházásán
Fotók: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu

Így készülnek a tavaszra a Tiszalöki Vízlépcső beruházásán

magyarepitok.hu

2020.02.26. 08:28 - Szabó Ákos

A Kötiviép’B szakemberei egy bruttó 5,1 milliárd forintos fejlesztés keretein belül dolgoznak a Nyíregyháza közelében található nagyműtárgyon.

Hirdetés

Többször is tájékoztattunk már a Tiszalöki Vízlépcső munkálatairól, melyek a Kötiviép’B Kft. kivitelezésével zajlanak. Ugyan téli időszak van, ami nem kedvez a munkának, de a mintegy bruttó 5,1 milliárdos projekten belül haladó fejlesztésen (mely a a Nemzeti Vízstratégia kiemelt része is) a márciusi nagyobb munkák megkezdéséig is elvégeznek feladatokat.

A beruházás egyszerre árvízellenes és vízelosztási célokat szolgál. A területen három fő létesítmény áll: egyik a vízerőmű, ahol az áramtermelés folyik, egy duzzasztómű, illetzve egy hajózsilip. A beruházás során elvégzik mind a duzzasztómű, mind pedig a hajózsilip rekonstrukcióját.

A tiszalöki duzzasztó azért is különösen fontos, mert innen kap vizet a Nyugati- és a Keleti-főcsatorna is: az utóbbi fejlesztését szintén a Kötiviép’B végezte el az Aqua-Generál alvállalkozásával.

 

 

Ezek a feladatok vannak soron

Lapunk a kivitelezőtől megtudta, a jelenlegi időszakban

  • ideiglenes elzárók elemek tömítéseit szerelik fel,
  • a szöghajtóművek beépítéshez vesznek méretet a pilléreknél,
  • valamint tervezés zajlik.

Tavasszal a tervek szerint pedig megindul majd a munka villámvédelmen, a duzzasztóművön, a hajózsilip világításrekonstrukcióján, valamint a hajózsilip erőátvitelének fejlesztésén is. Ezt követően még szintén hasonló ütemtervvel kezdenek bele várhatóan a hídpillérek betonjavítási munkáiba.

 

 

A most zajló fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel való gazdálkodás feltételei javulnak. A projekt befejezését 2021 novemberére időzítették.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.TiszalökAqua-General Kft.vízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés