2024.03.28, Csütörtök
Fontos szakaszához ért a Tisza meghatározó vízlépcsőjének fejlesztése - galéria
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Fontos szakaszához ért a Tisza meghatározó vízlépcsőjének fejlesztése - galéria

magyarepitok.hu

2020.07.30. 15:36 - Szabó Ákos

A Kötiviép’B nagyszabású projektben újítja fel a Tiszalöki Vízlépcsőt.

Hirdetés

Már több mint 65 éve üzemel a Tiszalöki Vízlépcső melynek átfogó modernizációs munkáját a hazai vízépítés meghatározó szereplője, a Kötiviép’B Kft. végzi el. A projekt tavaly tavasszal rajtolt el, lapunk azóta többször is beszámolt az előre haladásáról, legutóbb májusban.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A tiszlöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik: a duzzasztómű építésére azért volt szükség, mert a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A nagyműtárgy másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati- és a Keleti-főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét is.

 

Folyamatosan halad az építkezés

 

Bárány László projekvezető (Kötiviép'B), Varga Sándor főgépész (Tiszalöki Vízlépcső) és dr. Antal Örs árvízvédelmi referens (OVF)

Most Miskolcon tartott sajtótájékoztatót a fejlesztésről az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által vezetett állami befektetői konzorcium. Az eseményen a szervezettől felszólalt dr. Antal Örs árvízvédelmi referens, Varga Sándor, a vízlépcső főgépésze, valamint a Kötiviép’B Kft. projektvezetője, Bárány László, aki részletesen beszámolt a fejlesztés előre haladásáról.

 

 

Kiderült: a jól haladtak a munkával, többek között a három részből álló gátszerkezet első gáttábláján már közel járnak a feladatok befejezésével. Itt

  • kicserélték a tömítéseket,
  • korrózióvédelmi feladatokat láttak el,
  • befejezték gépészeti acélszerkezeti javításokat és az acélszerkezet felújítását,
  • illetve átfogó vizsgálatot kaptak a vasbetonszerkezetek is, valamint ahol szükséges volt, javítást is.

 

 

A projekt várhatóan 2022 január végén ér véget, addig a további két gáttábla rekonstrukcióját, a hajózsilip megújítását, a villamos létesítmények mnodernizációját, illete a meder- és partvédelmi munkákat végzik még el.

Az esemény után fotósunk a kivitelező képviselőivel bejárta a Tiszalöki Vízlépcső helyszínét, az ott készült galériával is illusztráltuk cikkünket.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.Tiszalökárvízvédelemhajózáserőmű

Hírlevél

Hirdetés