2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Jelentős szennyvízhálózat-fejlesztés ért véget Fejér megyében
Fotók: magyarepitok.hu

Jelentős szennyvízhálózat-fejlesztés ért véget Fejér megyében

magyarepitok.hu

2021.10.20. 11:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Szabadics Zrt. csaknem félmilliárd forintos telepfejlesztést, átemelő rekonstrukciót és aknafelújítást hajtott végre.

Hirdetés

Korábbi cikkünkben írtuk meg, jelentős szennyvízhálózat fejlesztésbe fogott Fejér megyében a Szabadics Zrt. A „Zámoly központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése” elnevezésű projekt most ért véget, a zárórendezvényre szerda délelőtt került sor. A projektben részt vett

  • Boda Csaba, a Szabadics mélyépítési üzletágának igazgatója,
  • Gosztolai Regő projektvezető,
  • valamint a Közmű-Alagút Zrt. mint alvállalkozó.
Fotók: magyarepitok.hu

Sallai Mihály, Zámoly polgármestere az eseményen elmondta, a korábban létesített szennyvíztisztító telep kapacitása már nem volt elegendő, az új technológiával azonban 4000 lakos szennyvíz ellátását is megoldják. Ezzel a fejlesztéssel a mostani európai uniós környezetvédelmi szabályozásoknál durvább szabályoknak is meg tudnak felelni, vagyis nagyobb lakosságot is ki tudnak szolgálni, mint amennyi szükséges.

Sallai Mihály polgármester
Fotók: magyarepitok.hu

„A Zámoly központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése” elnevezésű projekt Zámoly és Gánt településeket 432 584 628 forintnyi támogatási összeggel érinti. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósult meg, az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorcium vezetésével. Az NFP Nonprofit Kft. konzorciumvezetőként, valamint Gánt és Zámoly Községi Önkormányzata konzorciumi tagként vett részt a projektben.

A szennyvíztisztító telep fejlesztését Zámoly település északi részén, külterületen, a meglévő szennyvíztisztító telep és annak bővítési területén biztosították. A befogadó vízfolyás a Burján-patak.

A munkálatok 2019 szeptemberében rajtoltak el, a műszaki átadás-átvétel pedig idén szeptember 17-én valósult meg. Azonban a vállalkozói tevékenység még további 36 hónapot ölel fel a garanciális, jótállási időszak miatt.

Ez indokolta a fejlesztéseket

Gosztolai Regő projektvezető tájékoztatta lapunkat a fejlesztés aktualitásáról és a legfontosabb részleteiről. A szennyvízelvezető hálózat és a szennyvíztisztító telep 2000-ben épült, és 2001-ben kapott üzemeltetési engedélyt, így fejlesztése indokolttá vált.

A szennyvíztisztító telepre beérkezett szennyezőanyag terhelés jelentősen meghaladta az üzemeltetési engedély szerinti tisztítókapacitást. Ez komoly kockázatot jelentett a befogadó felszíni víz minőségére nézve, vagyis a korábbi tisztítókapacitás nem volt elegendő.

Az átemelő rekonstrukciók érintették

  • Gánt-Bányatelep (Gánt II. átemelő),
  • Gánt Kőbányai átemelő (Gánt I.),
  • Zámoly Nyári Pál utcai átemelő (Zámoly II.)
  • és Zámoly Dózsa György utcai átemelő (Zámoly III.) szivattyúinak és szerelvényeinek (tolózár, visszacsapók és csövezés) cseréjét.

Ezek a beavatkozások a korrózió miatt váltak időszerűvé.

Aknafelújításra is sor került a Gánt-Bányatelep felől érkező vezeték szociális otthon területét keresztező szakaszán. Itt a tisztítóaknák cseréjét oldották meg.

Mindezek indokolták a telep biológiai tisztítókapacitásának bővítését, a jelenlegi technológia korszerűsítését, valamint az elvezető hálózat kisebb mértékű rekonstrukcióját.

Betonozás elektromos szállítókocsival

A megvalósult eleveniszapos tisztítási technológia a hazai viszonyok között hagyományosnak tekinthető, általánosan elfogadott alapokon nyugvó tisztítási megoldást valósít meg.

A projekt keretében az alábbi technológiai elemeket alakították át vagy hozták létre újonnan:

  • meglévő telepi átemelő gépészeti átalakítása,
  • meglévő gépi rács és klóradagoló gépház gépészeti átalakítása,
  • meglévő kombinált műtárgy gépészeti átalakítása,
  • meglévő iszapsiló műtárgy építési és gépészeti átalakítása,
  • új kiegyenlítő medence létrehozása,
  • új biológiai műtárgy létrehozása,
  • a meglévő technológiai épületben:
    • fúvógépház gépészeti átalakítása,
    • iszapvíztelenítő gépház gépészeti átalakítása,
    • meglévő szociális funkciók átalakítása és étkező kialakítása,
  • meglévő rácsgépház földszinti raktárhelyiség átalakítása villamos helyiséggé,
  • meglévő udvartéri vas-só adagoló fedése,
  • valamint a műhely funkció biztosítása műhelykonténer telepítésével.

Gosztolai Regő elmondta, a biológiai és kiegyenlítő kör műtárgyak monolit vasbeton szerkezetének kivitelezése volt az egyik jelentős mérföldkő a munka során. A tározók falgyűrűjét egységesen 30 centiméter vastagsággal építették meg. A műtárgyak belső átmérője 9,5 méter és 12,5 méter volt.

„A műtárgyak speciális átkötésmentes fém zsalurendszerrel készültek és vízzáró betonból, melynél nagyon fontos volt a technológiai utasítások szigorú betartása. A betonozást elektromos szállítókocsival végeztük, mely egyben egy közbenső állomás volt a beton számára, ahonnét szabályozottan és pozicionáltan történhetett a beton bedolgozása. Ezzel biztosítottuk a műtárgy kellő élettartamát és vízzárását.”

A beruházás a társadalomra nézve is jótékony hatással bír: hozzájárul a helyi, tágabb értelemben a regionális környezeti, egészségi állapot javulásához, így az ökológiailag kedvezőbb környezet megteremtésével növekszik a lakosság komfortérzete, életminőségük növekszik.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.szennyvízZámolyGántszennyvíztelepKözmű-Alagút Zrt.Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés