2024.03.28, Csütörtök
Felújítják a budapesti Kossuth tér meghatározó épületeit
Az Igazságügyi Palota épülete - wikipedia

Felújítják a budapesti Kossuth tér meghatározó épületeit

magyarepitok.hu

2018.08.15. 12:45 - Hegedűs Gergely

Az Agrárminisztérium és az Igazságügyi Palota ráadásul egy közös mélygarázst is kap, utóbbiból kiköltözik a Néprajzi Múzeum.

Hirdetés

A kormány határozatban rendelkezett a Parlament közvetlen környezetét érintő fővárosi beruházásokról.


Az összes történelmi magyar településnév egy helyen

A hétfői Magyar Közlönyből kiderült, a Kossuth Lajos térbe befutó Alkotmány utcában létrehozzák a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Itt többek közt a történelmi Magyarország 1913-ban összeírt helységneveit is feltüntetik.

Szintén az Alkotmány utcát érinti, hogy az ide tervezett mélygarázsberuházás megvalósítása helyett az Alkotmány utcának a Kossuth tér és Honvéd utca közötti szakasza kap felszíni rendezést.

A kivitelezési munkák finanszírozása érdekében a 2018–2020 években összesen 5,08 milliárd forint összeghatárig kötelezettséget vállal a kormány.


Így bővül a Steindl Imre Program

A határozat ezen kívül utal a Steindl Imre Program harmadik ütemére, melynek keretében még tavaly született határozat az Agrárminisztérium épületének rekonstrukciójáról.

A mostani határozat ezt kiegészíti egy az Agrárminisztérium épülete alatt megvalósítandó mélygarázs beruházásával.

A hirdetmény a mélygarázst az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium vele szomszédos épületét egyaránt kiszolgáló fejlesztésként jelöli meg.

A nemzeti emlékhely és a mélygarázs előkészítése is a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. beruházásában valósul meg. Utóbbinak a tervezési és egyéb előkészítő munkáira a korábban biztosított forráson felül idén további 381 000 000 forintot biztosítanak.

A határozat azt is rögzíti, hogy az Agrárminisztérium rekonstrukciója után az épületbe az Agrárminisztérium szervezete kerül.
 

A Vértanúk tere is átalakul

A kormányhatározat külön pontot szentel a Kossuth tér déli csücskénél fekvő Vértanúk tere „gyalogosprioritású átalakításának,” különös tekintettel arra, hogy a tér február óta a Kiemelt Nemzeti Emlékhely részévé vált.

A szövegből kiderül, hogy a BKK délre tartó autóbuszjáratait kivéve a tér autómentes övezetté válik. Ennek megvalósítása érdekében a Szabadság téren található mélygarázs kijáratát áthelyezik.

A hirdetmény további eleme az Igazságügyi Palota rekonstrukciójára vonatkozik, amit egy két évvel ezelőtti határozat rendelt el. A határidőben történő megvalósítása érdekében a Néprajzi Múzeumot kiköltöztetik az Igazságügyi Palota épületéből, elhelyezéséről az EMMI miniszterének kell intézkednie.

Ugyanezen okból a Politikatörténeti Intézetet is kiköltöztetik az Igazságügyi Palotából.


Több beruházás már beindult

A Kossuth tér átalakításának egy további fontos elemét már korábban elkezdték. Ennek során a volt MTESZ-székházat lebontják, majd az Országgyűlés új irodaházát építik a helyére Hültl Dezső eredeti tervei alapján, 

így a tér déli oldalán található három épületnek közös lesz a homlokzata.

Az új épületet egy alagúttal kötik össze a parlamenttel.

Szintén zajlanak már a munkák a Kossuth tér északi végénél, ahol Balassi Bálint utca 1-5. szám alatti épületet építik át. Az 1899-ben kialakított épületben kap helyet az Országgyűlési Őrség teljes állománya, az épület legfelső szintjén pedig a mindenkori házelnök rezidenciája lesz. A Magyar Építő Zrt. az épület homlokzatát és legfelső szintjét 2,3 milliárd forintból alakítja át. A négyhálószobás rezidencián dolgozószobát, dísztermet és könyvtárat is kialakítanak.

műemlékfelújításMi épül?közterek

Hírlevél

Hirdetés