2024.04.19, Péntek
Folytatódik az európai szinten is egyedülálló zalai tesztpálya fejlesztése
Illusztrációs fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Folytatódik az európai szinten is egyedülálló zalai tesztpálya fejlesztése

magyarepitok.hu, TED

2020.12.16. 16:10 - Gyöngyösi Klaudia

A ZalaZONE iránti érdeklődést mutatja, hogy már az első ütem átadásakor 150 multinacionális és hazai cég, kutatóközpont jelezte az érdeklődését.

Hirdetés

Tovább folytatja a munkát a zalai tesztpályán a Duna Aszfalt Zrt. – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. Októberben már elkészült a tesztpálya okosvárosának teljes úthálózata, továbbá az autóút- és autópálya-szakasz aszfaltozása, így akkor arról számoltunk be, hogy 73 százalékos készültségen állt a kivitelezés.

A II. ütemben most a már hosszabb ideje a pályán dolgozó Duna Aszfalt most új keretmegállapodást kötött, mely szerint egyebek mellett a smart city zóna, az ADAS (automatizált vezetéstámogatási rendszerek) tesztelési területe és a kis- és nagysebességű kezelhetőségi pálya építkezésein dolgozik. Emelett az autópálya-szakasz kiegészítő útszakaszainak kialakításán és országúti szakasz további elemeinek kivitelezési munkálatait végzik mintegy 11 milliárd forintos költséggel.

Továbbá a beruházás része:

  • a nyugati bekötőút kialakítása,
  • egy szervízút kiépítése,
  • egy kis-sebességű kezelhetőségi pálya és egy egyetemi tesztpálya létesítése,
  • valamint a déli tó rendezése is.

 

Jövő év végére a teljes tesztpálya elkészül

A hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas ZalaZONE Járműipari Tesztpálya építése ütemterv szerint halad, így a befejezését a jövő év végére tervezik.

Az egész Európában egyedülálló zalai autóipari tesztpálya építkezését 2017-ben kezdték el, az első ütem pedig tavaly májusban készült el. A magasépítési feladatokat a ZÁÉV Zrt. végezte el, az út-, közmű- és földmunkákat pedig a Duna Aszfalt Zrt. és a Szabadics Zrt. kivitelezték (a nagykanizsai központú cég II. ütem munkálataiban is fontos szerepet vállal), melynek átadása óta már teszteléseket hajtanak végre a komplexumban, valamint a konferenciaközpont is használatban van.

A ZalaZONE iránti érdeklődést mutatja, hogy már az első ütem átadásakor 150 multinacionális és hazai cég, kutatóközpont jelezte az érdeklődését, a Kutatási és Fejlesztési Központ épülete pedig mostanra már be is telt.

Mi épül?Duna Aszfalt Zrt.Zalaegerszegzalai tesztpályaSzabadics Zrt.

Hírlevél

Hirdetés