2024.03.28, Csütörtök
Új városnegyed születik a királynék városában
Látványtervek: Veszprémi Önkormányzat

Új városnegyed születik a királynék városában

magyarepitok.hu

2022.01.28. 08:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósul meg a VEMÉVSZER Kft. munkájának köszönhetően, aminek a végén létrejön egy egybefüggő sétálóövezet, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve.

Hirdetés

A veszprémi projekt a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalja magában, melynek célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöld felülete összekapcsolódjon, a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítve, élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A 100%-os támogatásból megvalósuló projektre az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben közzétett dokumentumok alapján a legjobb és egyben nyertes ajánlatot a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. tette, nettó 2,8 milliárd forintos vállalkozói díj értékben.

Látványtervek: Veszprémi Önkormányzat

Megújulnak a zöld felületek, új gyalogos közlekedési- és rendezvényterület, valamint játszótér és kávézó is épül

A fejlesztés Veszprém Megyei Jogú Város tulajdonában lévő ingatlanokon valósul meg. A kivitelezés során figyelembe kell venni, hogy a Szent Miklós templom romja és a Laczkó Dezső Múzeum műemléki védettség alatt áll, ezáltal a kivitelezéssel érintett terület műemléki környezetnek minősül, valamint a területen több, nyilvántartott régészeti lelőhely is található.

A Zöld város kialakítása során

  • a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrészen gyalogos közlekedési- és rendezvényterület,
  • a Laczkó Dezső Múzeum előtti részen játszótér, új és megújult zöldfelületek,
  • a Kálvária-domb megközelítésére megújult lépcsősor és rámpa,
  • az Erzsébet sétány és Erzsébet liget területein megújult zöldfelületek,
  • őshonos magyar növényfajok bemutatásával a múzeum és a tájház között etnobotanikai kert,
  • az egész területen megújított és új közvilágítás,
  • továbbá kávézó és támfalsétány létrehozása a cél.

A fejlesztés révén egy egybefüggő sétálóövezet alakul, amely a Megyeházától indulva az Erzsébet-sétányon át egészen a régi gyermekkórházig – a hamarosan felépülő Acticity – tart majd, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve.

Látványterv a zeneiskola előtti térrészről

A falsétánnyal alternatív gyalogos útvonal létesül

A zöld tetővel fedett, földszintes kávézó épület nettó belső alapterülete 113,5 négyzetméter lesz, melyhez 29,18 négyzetméter kültéri fogyasztótér kapcsolódik. Az épület külső tömör határoló falai kívül/belül látszóbeton kialakítású, maghőszigetelt vasbeton szerkezetűek, míg a belső válaszfalak szerelt (gipszkarton) kialakításúak.

A kávézó a kiindulópontja annak a tervezett falsétánynak, amely a Komakút térre és a Megyeház térre néző, Kálvária domb alatti egykori beépítés meglévő támfalai mentén haladva gyalogos kapcsolatot biztosít az Egyetem utca, illetve a Szent Miklós templomrom felé. A burkolt sétány egy darabig a megerősített/kiegészített támfalak belső oldalán halad, ezt a II. világháborús emlékmű előtti falszakasznál a fal külső oldalán vezetett fémszerkezetű konzolos rámpa váltja fel, mely az Egyetem utcánál a támfalhoz - részben visszatöltött részben burkolt - gyalogos rámpával végződik.

Kávézó épülete

Növényeket telepítenek és jól járható ösvényeket, sétautakat alakítanak ki

A projekt keretében a további elemek valósulnak meg:

  • kis- és nagyelemes térkővel burkolt gyalogutak és rendezvények tartására alkalmas felületek, valamint stabilizált szórt burkolattal kialakított felületek építése,
  • berendezési elemek – padok, szabadtéri hulladékgyűjtők, asztalok és székek –, valamint szobrok elhelyezése,
  • parkosítás: rózsaágyások készítése, évelők, fák és cserjefelületek ültetése, gyepes felület készítése és a meglévő növényzet egészségügyi kezelése.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprém

Hírlevél

Hirdetés