2023.03.29, Szerda
Az Épkar munkájával születik újjá Miskolc szimbolikus építménye
Fotó: Veres Pál/Facebook

Az Épkar munkájával születik újjá Miskolc szimbolikus építménye

mti, magyarepitok.hu

2023.03.06. 15:16 - Hegedűs Gergely

Statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, a lépcsőket és a falakat is javítják a 60 éves kilátón.

Hirdetés

Átadták a munkaterületet hétfőn, megkezdődött az Avasi kilátó felújítása az Épkar Zrt. generálkivitelezésében.


Egyedi fényekkel és ablakokkal újul meg a kávézó

A projektben az Avasi kilátó sziluettje, karaktere alapvetően nem változik, de jóval korszerűbb lesz. A terveket Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész, Miskolc város korábbi főépítésze készítette.

A munkálatok során az épületet statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, a padlóburkolatot, nem használt antennákat távolítanak el az épületről, és a lépcsőket is megerősítik, javítják a falakat. 

Látványterv: Veres Pál/Facebook


Ezen túl a kilátóban található kávézó mind infrastrukturálisan, mind energetikailag megújul, továbbá a korábbinál is egyedibbé teszik majd az épületet a presszó padlótól tetőig érő ablakaival, valamint az egyedi fénymegvilágítással. A földszinti szabadtéri terasz pedig alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.   


A tervek szerint még idén végeznek vele

A beruházás több mint 440 millió forint uniós forrásból valósul meg, de a projekt részeként

nemcsak az Avasi kilátót újítják fel, hanem egy sétányt is kialakítanak az alatta lévő területen, és megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor, valamint a Toronyalja utca is. 

Cserélik továbbá az épület környékén a díszburkolatot, az utcabútorokat és a kandelábereket. A fejlesztések teljes összege így eléri a nyolcszáz millió forintot.

Fotó: MTI

Az Avasi kilátó felújításáról szóló kivitelezési szerződést március 1-jén írta alá Veres Pál, Miskolc polgármestere és Szeivolt István, a közbeszerzési eljáráson nyertes ajánlatot tevő Épkar Zrt. vezérigazgatója. A kilátó felújítása - a többéves előkészítést követően - napokon belül elkezdődik, a kivitelezőnek legkésőbb március 10-éig fel kell vonulnia a területen. A munka nyolc hónapot vesz igénybe, a tervek szerint novemberre végeznek vele, a megújult kilátót az év végén vehetik újra birtokba a miskolciak.   


Az első kilátó csak egy évre épült meg

A munkaterület-átadáshoz szervezett sajtóeseményen Szopkó Tibor alpolgármester úgy fogalmazott, a kilátó fejlesztése szimbóluma a város fejlődésének. Emlékeztetett, a történelmi Avason csapadékvíz-elvezetők és utak újultak meg, valamint egy szabadtéri rekreációs parkot is kialakítottak korábban.

Fotó: szallas.hu

Az első kilátó az Avas-tetőn 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. 1907-ben le is bontották. Állandó torony csak szűk harminc évvel később épült ott, de azt 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel.

Mi épül?Épkar Zrt.Miskolckilátók

Hírlevél

Hirdetés