2024.05.28, Kedd

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli útüzemeltetési időszaka lezárult, a tavaszi időjárás beköszöntével újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a cég 93 mérnökségének szakemberei.

A cég közlése szerint  a kátyúzási, lokális javítási munkákra idén nettó 7,125 milliárd forintot költhetnek el, ez mintegy 131 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé.

Közölték, több mint száz útellenőr járja a közutakat. A kátyúkról információt a cég elsősorban a saját útellenőri hálózatán keresztül szerez, de a lakossági és egyéb bejelentéseket is értékelik. A kátyúzási munkákat ütemezetten végzik, először a gyorsforgalmi- és főutakon, ezt követően a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon végzik el a munkát.    

A novemberben indult téli üzemeltetési időszakban a társaság gépei 62 ezer munkaórát teljesítettek, 88,7 tonna sót, 6,762 millió liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a közutakra.

A tájékoztatás szerint az átlagos téli időszakhoz képest rendkívül nagy mennyiségű volt az eső. A fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása és a csapadékos időjárás miatt a burkolathibák száma is jelentősen megnőtt. A zrt. szakemberei télen is folyamatosan végeztek ideiglenes javítási munkákat a közutakon hidegaszfalt felhasználásával.

(mti)

AktuálisMagyar Közút Nonprofit Zrt.