2024.06.19, Szerda

Az Európai Unió és a központi költségvetés 500 millió forintos támogatásával elkészült a Kiskőröst Akasztóval összekötő, 10 kilométer hosszú kerékpárút. A projektzáró rendezvényt Becsey Zsolt nyitotta meg. – A helyi vezetők nagyon megszenvedtek ezért a kerékpárútért. Ha jól tudom, körülbelül 4-5 éves kálvária van mögöttük. De ma már bizton állíthatjuk, a nemes cél érdekében kibírták a bürokrácia útvesztőit, sőt, a sikerhez még a most helyszínül szolgáló Akasztói Horgászpark és Halascsárda tulajdonosa is hozzájárult – kezdte megnyitó beszédét Becsey Zsolt. Majd hozzátette: egészségügyi, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is fontos, ha épül egy kerékpárút. A helyettes államtitkár emellett szerencsésnek nevezte, hogy az átadott út egy hálózathoz kapcsolódik – az Eurovelo 6-os európai kerékpárút hálózathoz –, így érhető el hosszú távon, hogy egyre többen válasszák a kerékpáros közlekedést – mutatott a jövőbe Becsey. Aki némi statisztikai körképet is felfestett. Elmondta, hogy a felmérések szerint kedvezően változott a magyarok szokása, mert már 22 százalékuk rendszeresen kerékpározik.  A hollandok és a dánok után Európában a harmadik helyen állunk e tekintetben – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már 183 önkormányzat jelezte részvételét az országos kerékpáros mozgalomban.  Adatai szerint az elmúlt időszakban összesen 4000 kilométer kerékpárút épült, s mintegy 1000-1500 kilométer létesítését tervezik.

Büszkék lehetünk arra a logikus építkezésre, amit itt kerékpárút fejlesztésben magunkénak tudhatunk – vágott a dolgok közepébe Font Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője, aki egyúttal emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy 1998-ban készült el a Soltvadkertet Kiskőrössel összekötő út, amely a most átadott kerékpárúttal Bács-Kiskun megye legnagyobb, mintegy 80 kilométer hosszú hálózatát teszi ki. A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a megyei kerékpárút hálózat fejlesztése nem áll meg. A közelben lévő Bócsán a napokban már meg is kezdődtek a Bócsát Soltvadkerttel összekötő kerékpárút a kivitelezési munkálatai.


Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a projekt részleteit is ismertette. Elmondta, hogy a kerékpárút a Kiskőrösön átvezető, a Kiskőröst Akasztóval összekötő, valamint az Akasztót az Akasztói Halascsárdával összekötő szakaszból áll.  És reményei szerint a lakosság életkörülményeinek javítása mellett jól szolgálja majd a turisztikai célokat is.  A Kerékpárút hálózat fejlesztés Kiskőrös és Akasztó elnevezésű, KÖZOP -3.2.0/C-08-2010-0008 számú projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap és a központi költségvetés száz százalékos támogatásával épült.

Az átadó ünnepségen megjelenteket Suhajda Antal, Akasztó polgármestere is köszöntötte, aki Domonyi Lászlóval együtt kerékpáron érkezett a rendezvény helyszínére. Suhajda Antal a sikeres projekt mellett a kerékpározás egészséges mivoltára is felhívta a jelenlévők figyelmét. Majd kitért arra, milyen sokszor kellett hitelt érdemlően bizonyítaniuk, hogy a kerékpárutat nem csak rekreációs céllal szeretnék a csárdáig kihozni, hanem azért, mert ezen a környéken sokan élnek és járnak innen vagy ide dolgozni. Akik ma igen hálásak a kitartó vezetőknek a biztonságukat szolgáló útért.

Galéria

Ajánljuk még