2024.05.26, Vasárnap

    A miniszter a műemléki védelmet élvező kastély történetét felidézve elmondta, az 1750 körül emelt neobarokk épület évekig nem volt használva, rekonstrukcióját a kastélyt 2008-ban megvásárló helyi, logisztikával és kereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás kezdte el uniós források bevonásával.
    Stratégiai elhelyezkedése miatt Magyarországnak "kastélynagyhatalomnak" kellene lennie, de éppen ennek a kastélynak a 20. század közepén bekövetkezett állapotromlása és eseti használata jellemzi a hazai kastélyok nagy részét - fogalmazott Seszták Miklós.
    Hozzátette, körülbelül 100-120 olyan kastély található jelenleg az országban, amelynek állami tulajdonban vannak, viszont nem megfelelő a hasznosításuk. Szavai szerint erre a problémára az állam által finanszírozott rekonstrukció, vagy az ingatlanok értékesítése lehet, amelyeket így például családi vállalkozások vagy nagy múltú, lokálpatrióta családok újíthatnának fel - fogalmazott. 
    Szabó Ferenc, a projektgazda Transit Cégcsoporthoz tartozó World Transit Kft. alapító-tulajdonosa az eseményen elmondta, a kastély egykor a 15 ezer hold nagyságú Forgách-birtok központja volt és jelentős szerepet töltött be Mándok és környéke gazdasági és kulturális életében. Az utóbbi években leromlott állapotú kastélyt és a hozzá tartozó parkot a cégcsoport egyik cége, a Transit-Railway Zrt. mentette meg a teljes pusztulástól, az üzemeltetését végző World Transit Kft. pedig 2012-ben pályázatot nyújtott be az épület üzleti célú szálláshelyé fejlesztésére.
    A beruházás 702 millió forint értékben, hatvan százalékos európai uniós támogatással valósult meg - tette hozzá.
    Az elkészült kastélyszállóban tíz szobát alakítottak ki összesen húsz férőhellyel, emellett különböző szolgáltatásokat - vendéglátás és wellness - nyújt elsősorban az üzleti és politikai szféra képviselőinek.
    A fejlesztés tizenhárom új munkahelyet teremtett. Egy másik pályázat révén megújulhatott a kastély övező park is csaknem 80 millió forintból, száz százalékos uniós támogatás segítségével.

mti/hiradó

Galéria