2024.05.19, Vasárnap

A számos Építőipari Nívódíjjal büszkélkedő Merkbau Kft-t újabb megtiszteltetés érte - derült ki a cég sajtóanyagából. A magyar építőipari vállalat a nívódíj történetében elsőként nyert díjat határon túli munkával, a Kárásztelek Pezsgőpincészet épületének kivitelezésével. Az ünnepélyes táblaavatóra Erdélyben a magyarok lakta Kárásztelken került sor.

(fotók: Merkbau)

A Kárásztelek Pezsgőpincészet a beruházásnak köszönhetően Erdély egyik legmodernebb borászati vállalatává vált Szilágy megye területén. Ha nagyságban nem is képes vetekedni a több száz hektáron szőlőt termesztő hazai borüzemekkel, a 24 hektáros szőlészeti farm szomszédságában húzódó új pincészet és berendezése világszínvonalú. A település ráadásul egy nehezen megközelíthető, viszonylag elmaradott vidékén fekszik. A valaha virágzó borvidéken a borászatot a domboldal szőlőtelepítésével kezdődőleg elölről kellett kezdeni, de az alapvetően szükséges infrastruktúra hiányában is világszínvonalú borászatot hoztak létre az ott élő magyarok a kivitelező segítségével.

(fotók: Merkbau)

Megújuló energiaforrások és átgondolt hőtechnika

A Merkbau díjnyertes épülete monolit vasbeton szerkezetű, valamint tégla tartófalak alkotják. Alapozása vasbeton gerendaráccsal összefogott alaplemez, amelyre a romániai földrengés-biztonsági előírások miatt volt szükség.

A nagy belmagasságú tároló, valamint a kétszintes irodai blokk kiemelkedik a domboldalból, míg a hordós tároló és érlelők rejtve maradnak a terepszint alatt. Ezen jól átgondolt elrendezésnek technológiai és hőtechnikai jelentősége is van. A földbe épített egység felett zöldtető került kialakításra.

(fotók: Merkbau)

A megfelelő vízelvezetésről az épületet körbeölelő földalatti drénrendszer, valamint felszíni vízelvezető árkok gondoskodnak. Az épület szigetelése rugalmas EPDM gumilemezzel megoldott. A külső és belső nyílászárók borovi fenyőből készültek. A padlóburkolat és a fal egy része csúszásmentes műgyantát, a felsőbb részek mosható falfestést kaptak.

Az épület fűtését/hűtését hőszivattyú rendszer, míg az épületben használt melegvizet napelemek biztosítják. Ezek mellett egy pelettkazán került kiépítésre, amely a szőlőbirtokon keletkező fahulladékkal működik. Az épülethez szorosan csatlakozik a szőlőfogadó és készáru raktár, amelyek rétegelt-ragasztott tetőszerkezetét korcolt titáncink lemezfedés borítja. Az épülethez vezető aszfaltos utat seprűzött beton térburkolat váltja fel, míg az épület előtt térköves díszburkolat készült. 

(fotók: Merkbau)

Sokkal többről szólt, mint egy épület kivitelezése

Jelen beruházással nemcsak egy épületet kellett létrehozni a kivitelezőnek, hanem a domboldalban megteremteni egy komplett szőlőbirtokot. A terület megtisztítása, a telek bekerítése, közreműködés a szőlőtelepítésben, valamint az infrastruktúra kialakítása mind-mind a feladataik közé tartozott.

Külön kihívás volt magyar építőipari cégként egy külföldi helyszínen, külföldi támogatás előírásai szerint kivitelezni a létesítményt európai színvonalon. A Merkbau Kft. a saját létszámának alkalmazása mellett az igen elmaradott környék szakembereit is előszeretettel vonta be a munkába, amely a térség fejlődésére is kedvezően hatott.  Az elkészült borászat számos embernek ad megélhetést és mára a falu ékköve lett.

 

A Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult, százszázalékban magyar tulajdonú, kiskunhalasi székhelyű vállalkozás. A vállalat fő profilja az építőipar, ezen belül három fő üzletágat működtet. A cég honlapja szerint az építőipari generálkivitelezési tevékenysége kiterjed a mély- és magasépítésen át az épületenergetikai felújításokra is. Referenciái között kereskedelmi létesítmények, ipari csarnokok, középületek, konténer épületek, épületenergetikai felújítások, családi és társas házak is vannak. A társaság emellett az építőanyag kereskedelemben, továbbá a szerszám-és szerszámgép kereskedelemben is jelen van.

(magyarepitok.hu, merkbau.hu)

Galéria

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Aktuálisépítőipari cégekKárásztelekÉpítőipari Nívódíj