2024.06.17, Hétfő

Májusi mélypontjukhoz képest összességében javultak az építőipari várakozások júniusban – derült ki a GKI Gazdaságkutató hétfőn közzétett jelentéséből.

Az elemzés szerint a magasépítő cégek kilátásai a májusi kisiklás után visszatértek az előző hónapok viszonylag kedvező szintjére, a mélyépítőké viszont tovább romlottak. Júniusban az építőipari cégek körében az előző háromhavi termelés megítélése kissé a korábbinál is rosszabb lett, a rendelésállományé viszont némileg javult.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex a májusi mínusz 3,2 pontról mínusz 3,7 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 2,3 pontról 1,7 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,9 pontról mínusz 19,2 pontra mérséklődött júniusban. 

Az üzleti várakozásokon belül belül az ipari és építőipari bizalmi index kissé emelkedett, a kereskedelmi és a főleg a szolgáltatási viszont csökkent. Az ipari bizalmi index megközelítette idei januári csúcspontját. Különösen a rendelésállomány megítélése javult jelentősen, de a termelési színvonal és a kilátások megítélése is kedvezőbb lett.  

A kereskedelmi bizalmi index hibahatáron belül mérséklődött, de így is optimista hangulatot tükröz. Érdemben csökkent viszont a szolgáltató cégek derűlátása, ahol az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése is kedvezőtlenebb lett, miközben a jelenlegi forgalmi szinté stagnált. 

A foglalkoztatási szándék júniusban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban erősödött kissé, s az építőipar kivételével ez meglehetősen magas szintű. A kereskedelemben május után júniusban is mindenkori csúcspontjára került a foglalkoztatási hajlandóság. Ezzel szemben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az árvárakozások minden ágazatban - a lakásépítő cégek kivételével - visszafogottak, de a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. 

A GKI fogyasztói bizalmi index az április-májusi növekedést követően júniusban minimálisan csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét az előző hónaphoz képest változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte, mint májusban. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét erősen romlónak, míg a következő egy évre vonatkozót javulónak érzékelte.

(mti)

Gazdaságpiackutatás

Ajánljuk még