2024.06.17, Hétfő

Hajózástörténeti látogatóközpont nyílik július elsején Balatonföldváron. A létesítmény összesen 520 millió forintból épült meg, amelyhez az unió 475 millió forint támogatást biztosított.

A hajó formájú háromszintes épület a város 40 méteres magaspartján épült fel két év alatt, a kivitelezést a Delta Épker Kft. végezte.

A látogatóközpontban interaktív kiállítás és filmvetítések várják a vendégeket, tetején pedig 25 méter magas kilátó áll. Az árbocra hasonlító kilátóba 166 lépcsőfok vagy lift vezet fel. Innen tiszta időben jól látni a Balaton mindkét medencéjét és az észak-somogyi dombokat is. A központhoz egy panorámateraszos kávézó is tartozik.

A beruházás részeként a környék is megszépült: az épület körül parkos rész fogadja a vendégeket sétálóutakkal és játszótérrel. A látogatóközpont mellett állították ki Bujtor István színészlegenda Skála nevű hajóját is, amellyel A Pogány Madonna című filmben szelte a Balaton hullámait.

Az akadálymentesített központ interaktív kiállításai a Balatont, a balatoni hajózást és vitorlázást mutatják be terepasztalok, filmvetítés és szimulátorok segítségével. Lehet gyakorolni a vitorlással való kikötést, szélgép imitálja a viharos szelet, és egy panorámafal mutatja be a Balaton közforgalmú kikötőit. A vetített filmekből a hajózás és Balatonföldvár történetével, valamint a vitorlázással ismerkedhetnek meg a látogatók.

(MTI, kozbeszerzes.hu)

(kép: balatonfoldvarikilato.hu)

Galéria

Mi épül?építőipari cégekturizmusBalatonföldvár