2024.04.18, Csütörtök

A Magyar Közút a honlapján közzétett közleményekben számolt be két észak-magyarországi megye idei útfelújításairól. A megkötött szerződések alapján Heves megyében 33 km hosszan, mintegy 3,35 milliárd forint hazai forrásból indul a kivitelezés. Nógrádban több mint 33 km hosszan, mintegy 3,2 milliárd forint hazai forrásból indulnak a munkák.

A közútkezelő ütemezetten adja át a munkaterületet Hevesben a 3-as Budapest-Miskolc-Tornyosnémeti elsőrendű főút (25 km-es szakaszon), a 21-es számú Hatvan-Somoskőújfalu elsőrendű főút déli része (755 méteren) és a 24-es számú Gyöngyös-Parád-Eger másodrendű főút (7,7 km) térképen jelölt szakaszainak felújítására.

A felújítás során Hevesben egy réteg aszfaltburkolat építésére kerül sor.  Az útcsatlakozókat, kapubejárókat, megállóhelyeket és a kapcsolódó felületek (járda stb.) átépítik és szintre emelik. Továbbá kitisztítják a meglévő árkokat, átereszeket. A beavatkozás során a forgalombiztonság növelése érdekében különös figyelmet fordítanak az útszakaszon található forgalomtechnikai elemek és berendezések fejlesztésére. Kicserélik és felújítják a forgalomszámláló berendezéseket, tartós burkolati jelek kerülnek felfestésre, új KRESZ táblákat helyeznek ki a felújításra kerülő útszakaszokon.

Nógrád megyében a 21-es számú Hatvan-Somoskőújfalu elsőrendű főút északi része (2,4 km hosszan), a 22-es számú Rétság-Salgótarján másodrendű főút (23 km) és a 23-as számú Kisterenye-Tarnalelesz másodrendű főút (7,9 km) térképen jelölt szakaszai újulnak meg.

A nógrádi munkálatok során a szükséges vastagságú aszfaltréteg terítésén túl az autóbuszmegállók felújítása, az árkok, padkák, átereszek és hidak javítása is megtörténik. A közlekedésbiztonság javítására forgalomcsillapító szigetek újulnak meg Endrefalván és Szalmatercsen, ezen kívül újak épülnek Érsekvadkert, Salgótarján és Kisterenye belterületén. Több szakaszon burkolatprizmákat telepítenek, megújulnak a jelzőtáblák és korlátok, szükséges helyeken akusztikus burkolatjelek készülnek.

Az érintett szakaszokon forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a közlekedőknek.

(kozut.hu)

ÚtépítésútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.