2024.04.19, Péntek

Április végétől két új uniós pályázatra is jelentkezhetnek a társasházak és lakásszövetkezetek – hívta fel a figyelmet a Házfórum nevű társasházszakmai fórum vezető szakértője. „A két kiírás közös jellemzője, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek nem önállóan, hanem csak az önkormányzattal közösen jelentkezhetnek” – idézte Sárvári Marcellt a profit7.hu.

Kizárólag a vidéki települések számára nyílik meg jövő hétfőn, május 2-án a „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című pályázat. A 26,88 milliárdos keretösszegből a maximális támogatási összeg 50 millió forint, a legmagasabb támogatási intenzitás pedig 95 százalék.

A pályázat három célterületen kínál támogatást:

  • az épületek energetikai fejlesztését szolgáló külső és belső korszerűsítések,
  • a településképet meghatározó épületek külső felújítása,
  • a közösségi terek és szolgáltató központok felújítása.

A másik pályázat pénteken (április 29-én) nyílik meg „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Pest megyében” címmel. A felhívásról korábban a magyarepitok.hu is beszámolt. A pályázat kerete Budapest számára 11,4 milliárd forint, Pest megye települései számára pedig (Érdet és Budapestet kivéve) 1,3 milliárd forint.

A pályázaton többek közt az alábbi tevékenységek támogathatóak:

  • energiahatékonyság javításával egybekötött épületkorszerűsítés, felújítás.
  • modern szociális bérlakások kialakítása, komfortosítása,
  • az érintett lakosság bevonását, beilleszkedést segítő programok, akciók.

A lakóingatlanok fejlesztését az NFM által április elején bejelentett 5 milliárdos pályázati keret is segíti, ami a családi házak energetikai felújítására lett kiírva, és további kétszer ötmilliárd forinttal bővülhet.

(profit7.hu, magyarepitok.hu)

Pályázatokpályázatokenergetika