2024.06.18, Kedd

Az Alcoa a világ vezető nyers alumínium és feldolgozott alumínium termelője, továbbá a Föld legnagyobb bauxit-kitermelője és timföldgyártója. 2015 szeptemberében jelentette be, hogy Magyarországon két különálló vállalattá kíván szétválni, ezért volt szükség a beruházásra. A régi egységek az új céget, a 440-es létszámú Arconicot szolgálják ki, az új szolgáltató központ pedig 150 fővel az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek központosított kiszolgálását végzi Alcoa néven.

Az Alcoához az az öt üzletág fog tartozni, amelyek jelenleg az alapfeldolgozást végző upstream (Global Primary Products) szegmenst alkotják: bauxit, timföld, nyers alumínium, öntödei termékek és energia. Az innováció és technológia által vezérelt Arconic nevű vállalathoz a Globális Hengerelt Termékek (Global Rolled Products, GRP), a Mérnöki Termékek és Megoldások (Engineered Products and Solutions, EPS), valamint a Szállítmányozási és Építőipari Megoldások (Transportation and Construction Solutions, TCS) üzletág kerül.

Katus István, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója szerint egy húszéves történet fejeződik be a kettéválással, miközben a globális szolgáltató központban dolgozók száma a kezdeti 10-ről 450-re nőtt. Ugyanakkor a jövőben mindkét cég számít az ott foglalkoztatottak tudására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadó ünnepségen elmondta, hogy az országban működő 1600 amerikai vállalkozás mintegy 100 ezer embert foglalkoztat. Hozzátette, hogy az Alcoa lépése megerősíti a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatot és 100 új munkahelyet jelent. A német vállalatok után ma már az amerikai cégeké a második legtöbb befektetés Magyarországon.

A 128 éves Alcoa 1993-ban vásárolt többségi tulajdont a székesfehérvári Könnyűfémműben (most Alcoa-Köfém Kft.). Stabilan a 100 legnagyobb cég közé tartozik Magyarországon, 2200 dolgozót foglalkoztat és az előállított termékek 97,5 százalékát külföldön értékesíti. Székesfehérvár mellett Nemesvámoson és Egerben működtetnek gyárat.

(MTI)

(kép: szekesfehervar.hu)

Galéria

Mi épül?Székesfehérváringatlanfejlesztésiroda