2024.05.25, Szombat

"Az építési piac átrendeződik, az építőipar a lakásépítések felé fordul" - fejtette ki Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1-en. „Magyarországon az elmúlt években az állami, önkormányzati megrendelések tartották életben az építőipart” - fogalmazott az ÉVOSZ elnöke.

Kifejtette, a piac kiegyensúlyozott működésénél a közösségi megrendelések arányának 50 százalék körül kellene lennie, de a múlt évben ez megközelítette a 70 százalékot. A magánszektoron belül a nagy ágazatok - gépipar, élelmiszeripar, vegyipar - voltak a megrendelők, a lakossági arány pedig nagyon lecsökkent.    

„Lakásépítés szempontjából 2008 volt az utolsó jó év, amikor még 36 ezer új lakás épült, ez tavaly nyolcezer alá csökkent” - hívta fel a figyelmet Koji László.    

Az ÉVOSZ elnöke szerint szükség van arra, hogy jobb legyen az építőipar jövedelmezősége, mert jelenleg árbevétel-arányosan 5-6 százalék körül van az eredmény. Ebből nem lehet megvenni az új kéziszerszámokat, gépeket, építőipari berendezéseket, amelyekkel gyorsabban, kevesebb emberrel, hatékonyabban lehet dolgozni.

Megjegyezte, a cégek versenyezni fognak a jó szakmunkásokért, akiket jobban meg kell majd fizetni, és ez csak akkor lehetséges, ha ezt a megrendelő is megfizeti.

(mti)

ÉVOSZIparági híreklakásépítésépítőipar