2024.06.17, Hétfő

Korábban januárra ígérték a véglegesedését, hol tart most a családi házak energiahatékonysági felújítására vonatkozó támogatási program?

Az elindulása már biztosnak mondható, erről kormánydöntés született. Arra várunk, hogy a fedezetéül szolgáló források feltöltődjenek. Ezek egyik példája a megtakarított magyar kibocsájtási kvóta, aminek értékesítésére nagyban alapozunk. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy gazdaságilag, pénzügyileg és a piac szempontjából a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) sokkal nagyobb volumenű projekt, hiszen korlátlanabb forráseszközökre támaszkodik.

Mikor hirdetik ki a programot?

Továbbra is azt mondom, hogy március környékén fogjuk kiírni a pályázatot. Tavaly az Otthon Melege alprogramokban nyílászárócsere, kazáncsere, háztartási gép- és mosógépcsere valósult meg egyaránt nagy érdeklődés mellett. Ezek a területek tavaly külön alprogramokat alkottak, most viszont együtt szeretnénk ezeket a folyamatokat támogatni, és kimondottan a családi házaknál.

Mekkora lesz az önrész és a támogatott részek aránya? Korábban ellentmondásos verziókról lehetett olvasni, az új uniós ciklusban pedig arra számíthatunk, hogy fokozatosan nőni fog a visszatérítendő támogatások aránya.

A végleges arányszámok még nem dőltek el, így csak a korábban felmerült lehetőségek hátteréről tudunk beszélni. A GINOP 8 (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) európai uniós forrás visszatérítendő pénzt jelent. Ez 45-40-15 százalékos megoszlást érvényesít, vagyis így oszlik meg a kamatmentes visszatérítendő, az alacsony kamatozású visszatérítendő támogatás és az önrész. Ezzel szemben a mi részünkről úgy szokott kinézni a pályázat, hogy nagyjából fele-fele arányban van a vissza nem térítendő rész és az önrész. Ez tehát két külön konstrukció. Utóbbihoz hozzá kell tennem, ha vissza nem térítendőt adunk, az mindig alacsonyabb támogatási intenzitást enged meg. Amikor korábban terveztük a programot, akkor úgy volt, hogy a GINOP-ból is kapunk forrást, emiatt – az önrészt lecsökkentve - 45 százalék vissza nem térítendőt, 40 százalék visszatérítendő alacsony kamatozásút és 15 százalék önrészt kalkuláltunk volna.

A 4-60 lakásos társasházak felújítására kiírt pályázat tavaly szintén nagyon gyorsan kimerült, lesz-e ennek újraindítása? Mire számíthatnak a 60 lakásnál nagyobb társasházak, akiknek a támogatását szintén tervezték?

Azért is készülünk erre a kiírásra a szokásosnál hosszabban, mert vizsgáljuk, hogy mire van leginkább szükség. Valószínű, hogy a komplex felújítások felé fogunk menni, ami azt jelenti, hogy legyen benne a felújításban minden. Tehát ez a komplex program lesz az új alprogram, de a korábbi öt alprogramot megvizsgáljuk, hogy közülük melyik kerüljön újra kiírásra. Ami a 60 lakásnál nagyobb társasházakat illeti, jelenleg úgy néz ki, hogy a miniszterelnöki források által tudnak a programba belépni.

(magyarepitok.hu)

(fotók: makke.hu, igylakunk.hu, kormany.hu)

Galéria

AktuálisOtthon Melege Program