2024.05.30, Csütörtök

Részletes országos és megyei térképekkel számolt be a Magyar Közút Zrt. az idei útfelújítások menetéről.

A közútkezelő honlapján közzétett sajtóanyag megyénként térképekkel és listákkal mutatja be az érintett útszakaszokat, az utak elnevezését, sorszámát, a javítás által érintett szakaszok pontos kezdő és zárópontját. A honlapon ugyanakkor egy teljes országos lista is letölthető.

Bács-Kiskun megyei útszakaszok

Baranya megyei útszakaszok

Békés megyei útszakaszok

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útszakaszok

Csongrád megyei útszakaszok

Fejér megyei útszakaszok

Győr-Moson-Sopron megyei útszakaszok

Hajdú-Bihar megyei útszakaszok

Heves megyei útszakaszok

Jász-Nagykun-Szolnok megyei útszakaszok

Komárom-Esztergom megyei útszakaszok

Nógrád megyei útszakaszok

Pest megyei útszakaszok

Somogy megyei útszakaszok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei útszakaszok

Tolna megyei útszakaszok

Vas megyei útszakaszok

Veszprém megyei útszakaszok

Zala megyei útszakaszok

A Magyar Közút által március 1-én aláírt támogatási szerződés 69 milliárd forintot biztosít hazai forrásból útfelújításokra. Országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. A legtöbb munkát Fejér és Tolna megyében végzik el, ahol több mint 50 km hosszon újulhat meg a közúthálózat, továbbá átlag fölötti ráfordítást kap Szabolcs 45,4, illetve Borsod 43,2 kilométerrel.

Az újonnan átadott utak tervezett élettartama a főutakon 15 év, mellékutakon 10 év, ugyanakkor ez az élettartam a karbantartások függvényében növelhető. A közelmúltban ugyanis a Magyar Közút ötéves 401 milliárdos szerződést kötött az állammal, ami évente növekvő forrást biztosít az üzemeltetési és karbantartási tevékenységre. „Amennyiben a felújításra kerülő utakon a megfelelő időben a szükséges mennyiségű karbantartási feladat elvégzése folyamatosan biztosítható lesz, a felújított utak élettartama a tervezett élettartamot akár jelentősen is meghaladhatja majd” – tudta meg a Magyar Közúttól a magyarepitok.hu.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Aktuálisútfelújítás