2024.05.18, Szombat

A Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében elkészült Debrecenben a Piac utca forgalmát csökkentő nyugati kiskörút második üteme, mely az Arany János utcát az Erzsébet utcával köti össze. Borsos József egykori főépítész 80 évvel ezelőtti álmai válnak valóra azzal, hogy megépül a nyugati elkerülő. A végső cél, hogy a debreceni főutca végig sétálóutca legyen.

A beruházást szerdán adta át Papp László jelenlegi és Kósa Lajos volt polgármester. A civishir.hu azt írja, Papp László második ütemet a város új ütőerének nevezte, hiszen így immár a Hatvan utcától az Erzsébet utcáig lehet eljutni a belváros elkerülésével. Felidézte, Borsos József, a legendás debreceni főépítész már az 1930-as években arról írt: a város fejlesztése kikényszeríti, hogy a Piac utcával párhuzamosan jöjjön létre egy olyan út, amely képes a forgalmat levezetni.

Papp László előrevetítette, a fejlesztés által a cél teljesülni fog, meg is kezdték a Piac utca keleti oldalának felújítását, aminek célja, hogy az ottani vendéglátóhelyek mindegyike teraszt nyithasson. A távlati terv a Piac utca teljes hosszában sétálóutcává való alakítása a Petőfi térig, a Miklós és Szent Anna utcák kereszteződésének meghagyásával. (Vizsgálják továbbá a Miklós és Széchenyi utcák egyirányúvá tételének esetleges hasznosságát).

A polgármester köszönte a tervezőknek és a kivitelező Duna Aszfalt Kft.-nek az igényes munkát, mint mondta, a szakaszon három méter mélyen teljes földcserére volt szükség. Elhangzott az is, a harmadik ütemet az útszakasznál érintett ingatlanok kisajátítása után tudják elkezdeni, amire részben már megvan a költségvetési fedezet – a Hatvan és Mester utcai rész a tervek szerint 2018-2019-re készülhet el.

Papp László elmondta, a több mint 2,5 milliárd forintos beruházáshoz az Európai Unió és a magyar állam 1,68 milliárd forintot biztosított.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kitért rá, a lakóházakkal, pincékkel szabdalt, óvárosi területen a nyomvonal kijelölése hosszú évekig vita tárgya volt, ám olyan megoldást sikerült találni, amiben az eredeti városstruktúra nem sérült. Megígérte, a befejező szakasz költségvetési képviseletét a parlamentben magára vállalja. Emlékeztetett: az utóbbi több mint 15 évében a megyei városok közül Debrecenben a legnagyobb az aszfaltozási program: a városban alig van már szilárd útburkolat nélküli út. Örömének adott hangot, amiért Papp László polgármestersége alatt is töretlen maradt Debrecen fejlődése.

Az elkészült új útszakaszon elsőként debreceni veteránautósok hajtottak végig.

(forrás: civishir.hu)

(fotó: mti)

Duna Aszfalt Zrt.Útépítés