2024.03.29, Péntek
Átadták a megújult fővárosi Podmaniczky teret
FotóK: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Átadták a megújult fővárosi Podmaniczky teret

magyarepitok.hu

2019.10.03. 11:10 - Gyöngyösi Klaudia

Az ötödik kerületi tér a Penta Általános Építőipari Kft. közreműködésével készült el.

Hirdetés

Átadták a megújult Podmaniczky teret a főváros V. kerületében. Az évek óta egyre nívósabbá váló Belváros-Lipótvárost a Penta Általános Építőipari Kft. közreműködő munkájával fejlesztette tovább a Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az M3-as metró Arany János utcai megállójának otthont adó teret az önkormányzat elképzelései szerint egy valódi városi parkká alakították: 82 darab új fával, melyeknek köszönhetően 30%-al nőtt a zöldfelületek aránya. Továbbá megszűntették a trolibusz végállomást, megújult a közvilágítás és természetes kőburkolatot is kialakítottak

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elmondta: Az átalakítás célja az volt, hogy a városlakók és a használók ne pusztán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, amely lehetőséget ad a megállásra, találkozásra. A zöldfelületi megújításnak köszönhetően a Podmaniczky tér városi viszonylatban jóformán erdővé alakult át.

 

Különleges rendszerrel biztosították a fák fejlődését

Az V. Kerület önkormányzat a Podmaniczky téren, korábban pedig a József nádor téren Magyarországon először alkalmazza a nyugat Európában már elterjedt gyökércella-rendszert, amelyet a számos közmű és egyéb munka elvégzése mellett, a Penta épített be. A fák ültetéséhez használható megoldás használatával a gyökerek ideálisan fejlődhetnek belvárosi környezetben is.

A munkálatok során mintegy 4.000 köbméternyi második világháborús törmeléket szállítottak el a térfelszín alól. A Podmaniczky szobor pedig a restaurátor művész telephelyére lett szállítva, majd a felújítás után a tér délnyugati részén kapott helyet.

A 7.800 négyzetmétert érintő beruházást 2019. januárban kezdte el a Penta. A munkálatokat a belváros beruházásában, a főváros és az állam támogatásával valósultak meg.

Galéria

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.Budapestközpark

Hírlevél

Hirdetés