2024.03.19, Kedd
Nyáron ismét korhű pompájában tündökölhet a Nádasdy-kastély
Főkép: termeszetjaro.hu, további képek: FŐBER Zrt.

Nyáron ismét korhű pompájában tündökölhet a Nádasdy-kastély

magyarepitok.hu

2020.03.27. 09:41 - Almási Krisztina

A MERKBAU Kft. kivitelezésében és a FŐBER Zrt. mint beruházás lebonyolító alatt megvalósuló projektben mintegy 2400 négyzetméteren kap új köntöst a műemlék.

Hirdetés

A Nádasdy-kastély a Nemzeti Kastély- és Várprogramban újul meg több mint 1,1 milliárd forintból, a kivitelezői feladatokat a MERKBAU Kft. végzi, beruházás-lebonyolítóként pedig a FŐBER Zrt. vesz részt a projektben. A műemléképület rekonstrukciós munkáinak befejezése év közepére várható, a fejlesztés turisztikai célokat szolgál.

A kastély mostani felújítása 2017-ben kezdődött el, a munkáltok pedig mintegy 98 %-os készültségnél tartanak.

Jelenleg a használatbavételhez szükséges előkészítő munkák egyeztetése zajlik. A beruházás keretében 2400 négyzetméteren újítják fel a kastélyt, amely magába foglal többek közt szerkezetépítési, gépészeti, belsőépítészeti, valamint restaurátori munkákat is.

 

Főlépcső

A fejlesztés részét képezi a kastély körüli park környezetrendezése is, amelynek részeként növényeket telepítenek és kiépítik az öntözőrendszert is. Ezen kívül visszaállítják a kastélykertben található tavat is mintegy 7800 négyzetméternyi vízfelülettel, melynek vízellátását évszaktól függetlenül biztosítják, megoldják a vízszint szabályozhatóságát és a tómeder szigetelését is. A parkban továbbá a történeti sétaúthálózatát is helyreállítják. A fejlesztéshez kapcsolódva elkészül a szükséges közművek cseréje és kiépítése is.


A meseszép télikertet is rekonstruálták

Az épület pinceszintjén kiépítették az épületgépészeti, valamint az elektromos és gyengeáramú rendszereket, két vizesblokkot és ruhatárat is kialakítottak itt, valamint a dolgozók részére egy öltöző-wc-blokkot. A kastély földszintjén a legjelentősebb beavatkozás az elbontott, acélszerkezetű télikert rekonstrukciója volt, a nagy és a kis szalon táblás parkettájának és fa lábazati burkolatainak helyreállítása, valamint a teljes múzeumi teremsor belső berendezése.

 

Télikert

Az emelet teljes területén elvégezték a gombásodás vizsgálatát, majd megtörtént ennek megszüntetése is, illetve a teljes terület fűtési, víz-csatorna és elektromos hálózatának kiépítése, a nyílászárók felújítása és cseréje is megvalósult. Ezen kívül falazási és vakolási munkálatokat is végeztek ezen a szinten.


Ezek a kihívások adódtak a megvalósítás során

A projekt különlegessége, hogy a könyvtárszobát korhű formában restaurálták, valamint véglegesítették a hősök csarnokát is. A kivitelezők számára komoly kihívást jelentett a történelmileg hiteles helyreállítások megvalósítása, illetve a télikert kialakítása is.

A megvalósítás során az előzetes feltárások hiányában ugyancsak kihívást jelentettek a falburkolatok, mennyezetek és burkolások alatti helyreállítások, a pincében lévő szigetelések és a téglafalak sótalanítása, valamint a mai igények szerinti elektromos szerelési munkák beillesztése a korhű környezetbe.

A rendezvénycélokra használt termek kapacitásának függvényében a tűzvédelem teljes módosítására van szükség, mely érinti az elkészült kastélyrészeket is.

 

Ősök csarnoka

 

Galéria

Mi épül?Főber Zrt.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Nádasdladánykastélyfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés