2024.07.13, Szombat

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében négy új felhívás jelent meg, melyek által az önkormányzatok összesen 81 milliárd forintra pályázhatnak. A meghirdetett eszközök a zöld városok kialakítását, a szociális szolgáltatások bővítését, a barnamezős területek környezetbarát felújítását és a leromlott városi területek fejlesztését támogatják.

A felhívásokról Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

A barnamezős területek rehabilitációjára összesen 11 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat. Célja a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása. Az intézkedés elsősorban infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik fenntartható fejlődési pályára állításukat, továbbá hozzájárulnak a települések lakosságának megtartásához. (A barnamezős beruházás olyan projektet jelent, melynek során leromlott állapotú, használaton kívüli, környezeti károkkal terhelt területeket tesznek alkalmassá a beruházás által célzott használatra.)

A zöld város kialakítása elnevezésű felhívás csaknem 43 milliárd forintos keretösszeggel elsősorban azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket segíti, ahol a beruházások során olyan technológiákat, módszereket alkalmaznak, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a település működését. Fontos, hogy a kialakított városi közterületek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, és a fejlesztések a városi zöld környezet megteremtéséhez is hozzájáruljanak.

A szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése című pályázat azt segíti, hogy elsősorban a társadalmi leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására irányuló programok végrehajtásához biztosított legyen a megfelelő intézményi háttér. A felhívás keretösszege 11,2 milliárd forint.

A leromlott városi területek rehabilitációját segítő pályázatnál 16 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre az érintett városrészek lakófunkciójának erősítésére, meglévő funkcióinak bővítésére, fejlesztésére, szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítására.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, a TOP 1230 milliárd forintos keretösszegéből minden megye és megyei jogú város maga tervezte a gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtő programjait, és maga is valósítja meg. „A négy új pályázati felhívás az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, így a saját integrált területi programjaik alapján olyan helyi versenyképességet, gazdasági növekedést támogató fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekre valóban szükség van” - fogalmazott Rákossy Balázs.

(mti, magyarepitok.hu)

(kép: szekesfehervar.hu)

Pályázatokpályázatok